U KOMARNOJ KRAJ METKOVIĆA

Šetao psa u šumi pa našao 2 kilograma težak meteorit: Bio je cijeli razliven po jednom kamenu

 Denis Jerković/CROPIX

METKOVIĆ-KOMARNA- Petar Šešelj-Capito pronašao je neobičan kamen nedaleko od svoje kuće u Komarnoj. Pretpostavlja se da je riječ o meteoritu, komadu kometa ili planetoida, koji inače

Udarac meteora u površinu Zemlje doveo bi do katastrofe koja bi dovela do izumiranja mnogih vrsta. Uostalom, upravo takav scenarij je vjerojatno igrao ulogu u nestanku dinosaura sa našeg planeta, tako da je strah da se sličan scenarij ne dogodi i nama također potpuno opravdan. Ipak, čini se kako sve nije tako crno, tvrde znanstvenici sa Munchenskog sveučilišta .

Oni su napravili novi model koji je po prvi puta uzeo u obzir eliptičnost Zemlje, kao i njenu neravnu površinu. Pri dosadašnjim simulacijama Zemlja je bila prikazivana kao savršena sfera, a udar asteroida bi se, kao po površini vode, prenosio cijelom površinom planete.

Doradom tog modela, a time i realnijim prikazom zemljine površine, došlo se do zaključka kako bi dobar dio energije udarca velikog asteroida ipak ostao zarobljen na manjoj površini. Udarac bi i dalje nanio veliku štetu, ali čini se kako bi oblik Zemlje i krajolik odigrali veliku ulogu u obuzdavanju štetnog utjecaja.

Koristeći ova saznanja tim znanstvenika je simulirao udar meteora koji je prije 65 milijuna godina stvorio veliki krater Chicxulub . Asteroid koji je tada udario Zemlju bio je velik kao Mt. Everest, a nastala eksplozija je bila ekvivalent dva milijuna hidrogenskih bombi. Model munchenskih znanstvenika, uvjereni su, objašnjava kako je udar tog meteora stvorio tsunamije i zemljotrese koji su doveli do izumiranja dinosaura, ali ne i do potpunog nestanka života na Zemlji.

- Jučer sam u šumi iznad svoje kuće šetao svog psa te sam pronašao neobjašnjivi predmet. Bio je na jednom kamenu, cijeli razliven po njemu. Odmah mi se učinio neobičnim pa sam ga odlučio uzeti. Kamen je težine oko 2 kilograma i jako je neobičan. Struktura tog predmeta se sastoji od malih loptica različitih veličina koje su željeznog sastava. Predmet je bio razliven po stijeni i neobičnog oblika, a u blizini nema nikakvog gradilišta ili dalekovoda opisuje Šešelj svoje otkriće.

Stručnjaci za meteore podsjećaju da je sličan ovakav predmet nedavno pao kod Križevaca, te se predpostavlja da je stigao s Jupitera ili Marsa. Težio je kilogram i pol, a astronomi su bili veoma zainteresirani za njega, pa bi osim Križevaca uskoro mogli posjetiti i Komarnu, prenosi www. komarna-croatia.com, službena web stranica mjesta Komarna.

Meteorit u Komarnoj mnogi su povezali sa prošlogodišnjim kominskim Varanom, koji je prošlo ljeto uveseljavao neretvansku javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:16