UPITNA PROVEDBA

ŠIBENIK ĆE ISPIJANJE ALKOHOLA NA JAVNOM MJESTU KAŽNJAVATI SA 100 € Ekipa na zidiću: 'Mi tu sjedimo i pijemo pivo jer nemamo za ono od 18 kn u kafiću'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.06.2018. u 20:39

Sibenik, 091008.
Cetvero mladih turista iz Spanjolske odmara se na sibenskoj rivi nakon obilska grada. Uzivaju u suncu i jeftinoj pivi.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Arhivska fotografija

 

Konzumiranje alkohola na javnim površinama koje nisu u zakupu za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti od srijede je u Šibeniku zabranjeno. Takvu odluku inicirala je policija, a usvojili su je u srijedu šibenski gradski vijećnici, no ostaje za vidjeti tko će je i kako provoditi u praksi, piše Šibenik.in.

Tom odlukom stvoren je pravni okvir za postupanje komunalnih redara i policijskih djelatnika na održavanju javnog reda i mira, a kazne za ispijanje alkohola na javnim gradskim površinama su 100 eura.

- Na ispijanje alkohola na javnim površinama već su nam se tužili građani, a i mi smo uočili taj problem u redovnim policijskim postupanjima, stoga smo predložili zabranu konzumacije alkohola na javnim mjestima - kazala je glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor.

Također, isti zakon predviđa i kazne za one koji pijanoj osobi prodaju alkohol, tako da bi prodavači i prodavačice u trgovinama, kada im pijana osoba dođe kupiti alkohol, o tome trebali obavijestiti policiju.

Iako je donošenje zabrane konzumacije alkohola na javnim površinama u Odluku o komunalnom redu Šibenika načelno dobra stvar, Kosor ističe da od samog kažnjavanja nema neke velike koristi, već je potrebno ući u srž problema.

- Nažalost, kad pričamo o alkoholu na javnim mjestima, uvijek je tu riječ o istim ljudima i istim mjestima. To su ljudi kojima kazna baš ništa ne znači jer ne nemaju kako platiti niti bi im to bila namjera, a ni sami nisu svjesni da imaju problem. Možemo mi fizički maknuti te ljude i odvesti ih da prespavaju u policiji, ali to nije rješenje - rekla je glasnogovornica šibenske policije.

Ona ističe da policija, kada istu osobu zatekne u tom prekršaju više puta, o svemu obavijesti Centar za socijalnu skrb koji tada dalje postupa, budući da je riječ o ljudima koji su prepušteni sami sebi i nesvjesni svog problema.

- Nije nam cilj pisati kazne nego pomoći ljudima, samo kako pomoći onome koji pomoć ne želi i misli da mu ne treba - istaknula je glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor.

Najpoznatija 'ekipa sa zidića' je ona na Starom pazaru koja se tamo redovito druži ispijajući pivo, a nova pravila previše ih ne brinu.

- Nama je ovo postala tradicija i ne razumin kome zapravo smetamo jer mi tu ne radimo nikakav nered. Drugo je kad se okolo piša, stvara buka i radi nered, ali mi to ne radimo. Mi smo sidimo i pijemo svoje pive jer nemamo novca za popit pivu od 18 kuna u kafiću - jednoglasna je ekipa.

Kako kažu, policija i komunalci već su intervenirali, ali oni jednostavno nemaju za platiti predviđenu kaznu.

- Neka dođu slobodno, mi za kaznu platiti nemamo. Napišite da na ovom zidiću piju legende grada Šibenika. Ne mogu oni nama napisati kazni koliko mi možemo popiti piva, a osin toga, da nema nas ovaj dućan nasuprot bi propa - zaključuje ekipa sa Starog pazara.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo