PITANJE BORBENIH AVIONA

Sigurnosni stručnjak: ‘Nema teorije da će Vučić nabaviti Rafale, bilo nove, bilo polovne! Neće mu ih dati‘

‘Neke zemlje, uključujući Rusiju, koriste diplomatski cover za klasičan obavještajni rad, a kod Rusa i obavještajno-subverzivan‘

Aleksandar Vučić i borbeni avion Dassault Rafale

 Philippe Lopez/Afp/Profimedi

Sigurnosni stručnjak Ante Letica gostovao je u emisiji Novi dan N1 televizije gdje je komentirao situaciju na bojištima u Ukrajini, protjerivanje ruskih diplomata iz Hrvatske, ali i Vučićeve najave o nabavi složenih oružanih sustava za Srbiju, između ostalog i borbenih aviona Dassault Rafale.

O protjerivanju ruskih diplomata rekao je sljedeće:

- Diplomati rade na razvijanju odnosa sa zemljom primateljicom u svim aspektima života i oni se po konvencijama ne bi smjeli baviti obavještajnim, pogotovo obavještajno-subverzivnim radom. Ovo jučer nije rezultat toga da su se diplomati ogriješili o zakonske propise ili norme, nego je Hrvatska time poslala poruku Rusima da osuđuje agresiju i zločine, da je solidarna s ukrajinskim narodom, kazao je Letica i dodao:

- Obavještajne službe ne nadziru diplomate, nego one koji se zlorabeći diplomatski status bave obavještajnim radom u smislu klasičnog prikupljanja obavještajnih podataka. Neke zemlje, uključujući Rusiju, koriste diplomatski cover za klasičan obavještajni rad, a kod Rusa i obavještajno-subverzivan.

Upitan što točno znači da je Hrvatska na listi neprijateljskih zemalja, objašnjava:

- To je samo izjava koja potvrđuje odnos Rusije prema NATO-u i EU-u i Hrvatska kao članica tih organizacija apsolutno je protivnik Rusije, a nakon što se svrstala na jednu stranu, postala je neprijatelj. To znači da je meta u obavještajnom radu Rusa, rekao je Letica.

Komentirao je i ruski odgovor na protjerivanje diplomata, a u kojem stoji da će "odgovor biti primjeren". - Nadam se da je Hrvatska ovo napravila i usuglasila kao čvrsti stav Hrvatske. Prema našim procjenama radi se o 18 diplomata i šest djelatnika administrativnog osoblja koji 25. travnja moraju napustiti Hrvatsku. Ruski odgovor može biti jednak, može biti slabiji i žešći, ovo može dovesti i do prekida diplomatskih odnosa – to ne bi bilo dobro, ali nije nemoguće. Sigurno će biti žestok odgovor.

Upitan o mogućnosti da su ruske snage u Mariupolju iskoristile kemijsko oružje, Letica je za N1 rekao:

- Kad je sukob na takvom nivou, nisam vojni stručnjak, ali svaki agresivniji nastup, upotreba žešćeg oružja, može izazvati nesagledive posljedice u smislu širenja sukoba i odgovora. Zato treba biti oprezan i imati stvarnu sliku na terenu. Jesu li koristili to oružje, to će se vidjeti. Bojim se da sad u zaustavljanju ruske agresije i prebacivanje aktivnosti na istok i jug i odgovor koji će Rusi doživjeti, moguće je da će biti i žešće od tog kemijskog oružja i može dovesti do sukoba širih razmjera.

Letica je komentirao i dolazak šest kineskih transportnih aviona u Srbiju, a koji su Beogradu isporučili sustav protuzračne obrane FK-3, inače plaćen još prije tri godine.

- Kolege kažu da su to modificirani sustavi S-300, njihovu efikasnost ne znam. To pokazuje da Vučić, koji ima velikih problema u Srbiji, mora odlučiti. Računao je na veliku pomoć Rusa, ima kineske sustave da bi parirao budućim hrvatskim Rafaleima i podigao razinu srpskog oduševljenja.

Što se tiče Vučićeve najave da će Srbija od Francuske kupiti 12 novih Rafalea (i 12 polovnih) Letica smatra da se to neće ostvariti.

- Dok je Vučić u ovakvoj poziciji, mislim da neće dobiti suvremenu zapadnu tehniku i oružje jer bi moglo doći i u ruke Rusiji. Dok je neodlučan, neće dobiti suvremena zapadna sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 03:19