NASTAVAK U PONEDJELJAK

Sindikati drže da na sastanku o povećanju plaća u zdravstvu 'nije iznesen nijedan konkretni prijedlog', Kujundžić ih pozvao da pokažu razumijevanje

Ankica Prašnjak i Stjepan Topolnjak
 CROPIX

U Ministarstvu zdravstva u petak je održan sastanak pregovaračkog odbora Vlade i sindikata zdravstva na kojem su trebali započeti novi pregovori o plaćama u zdravstvenom sustavu.

- Na sastanku nije iznesen nijedan konkretni prijedlog. Otvorena je nova stranica za pregovore. Idemo ispočetka, time se na neki način kupuje vrijeme i to me nije iznenadilo. Na taj se način odgađa kolo vremena. Krajnji je čas da se neke stvari krenu ozbiljno raditi, da se ljude u zdravstvu ozbiljno vrednuje. Iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, sve smo bliže štrajku - rekla je Anica Prašnjak, čelnica sestrinskog sindikata nakon sastanka, prenosi N1.

Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak.

- Vjerujem da će sindikati pokazati razumijevanje, da ćemo korektno razgovarati i naći rješenje. Mi svi isto promišljamo. Ako želimo zadržati liječnike i sestre, treba povećati plaće. Vjerujem da ćemo to razriješiti u tjednima koji su pred nama - rekao je uoči sastanka ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak u petak je, uoči nastavka pregovora o plaćama u zdravstvenom sustavu, poručio kako sindikati inzistiraju na onome što su ranije dogovorili s Vladom - povećanje plaća za 3 posto na uvjete rada i 4 posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi.

- Kompromisno rasploženje može biti samo ako će Vlada pristati na ono što smo parafirali. Naša startna pozicija je ta i na tome i dalje inzistiramo - izjavio je Topolnjak novinarima ispred Ministarstva zdravstva. Topolnjak je napomenuo kako pregovori mogu trajati najkasnije do 31. listopada, mogu završiti i prije, a sindikati se kroz cijelo vrijeme, kako je rekao, pripremaju za štrajk ako pregovori ne uspiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:29