'KOMPROMISNO RJEŠENJE'

SINDIKATI JAVNIH I DRŽAVNIH SLUŽBI POTPISALI DODATAK TEMELJNOM KOLEKTIVNOM UGOVORU 'Povećanje plaća se odgađa, a regres 'u novcu' ostaje'

 
Branimir Mihalinec (drugi s lijeva), Sanja Šprem, Josip Aladrović
 Ranko Suvar / CROPIX

Potpisali smo dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe i za državne službenike i namještenike, što znači da se odgađa povećanje plaća predviđeno u ovoj godini, i to po 2 posto od 1. lipnja i 1. listopada, rekao je jučer ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, istaknuvši da je riječ o kompromisnom rješenju i pokazanoj empatiji za druge sektore u gospodarstvu.

Naime, potpisom na dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru javne službe odrekle su se povećanja plaća u ovoj godini, ali nisu se odrekli regresa "u novcu", odnosno neće im se isplatiti, kako je Vlada predlagala, preko Cro kartica.

Premda svih 11 sindikata nije pristalo na ovu odgodu nego samo 5, potpis je važeći jer je riječ o reprezentativnim sindikatima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Zdravko Lončar, rekao je kako su se odlučili za potpis jer smatraju da trebaju biti sudionici procesa kako bi ostvarili obveze i zadaće prema svojim članovima.

- Na taj način smo kontrolirali štetu. Nismo prepustili nekoj novoj Vladi nakon izbora da nas pozove i da nam uzme sve. Dali smo u ovom trenutku određenu žrtvu, suosjećamo sa svima, mi smo dio naroda i živimo s njime. Smatramo da je naša pozicija puno bolja - istaknuo je Lončar. Potpis na dodatak kolektivnog ugovora dao je i sindikat policije.

- Zaposleni u javnim i državnim službama pokazali su sklonosti i empatiju za ostale sektore u našem gospodarstvu, odričući se do kraja godine povećanja plaća. Ovo je dobra društvena poruka i nešto što jamči sigurne i kvalitetne pregovore kasnije, kad se formira neka nova Vlada - rekao je Aladrović.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem suglasna je s ministrom Aladrovićem da su sve strane postupile odgovorno te da su posložili dobru platformu za buduće pregovore.

- Svaka Vlada koja dođe svjesna je da smo ovaj kolektivni ugovor potpisali u izmijenjenim gospodarskim okolnostima i da imamo 'osigurač' za svoja materijalna prava. I na jesen, bude li lošija gospodarska situacija, i ovisno o Vladi, sindikati su osigurali svoja prava. Bilo kakvo raskidanje kolektivnih ugovora na jesen bilo bi pravno nasilje Vlade - rekla je Šprem. Istaknula je da su sindikati zaposlenih u obrazovanju osigurali da na snazi ostane "sve što su krvavo izborili" najduljim štrajkom u hrvatskoj povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:49