ŠTRAJK U ŠKOLAMA

SINDIKATI OTKAZALI DANAŠNJU KONFERENCIJU ZA NOVINARE 'Posvetit ćemo se onima koji su zaslužni za našu domovinu i zapaliti svijeću u zbornicama'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.11.2019. u 12:17

Zagreb, 311019.
Zgrada sindikata skolstva. Florijana Andraseca 18a.
Konferencija za novinare Sindikata hrvatskih ucitelja i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim skolama Hrvatske na kojoj se govorilo strajku u osnovnim i srednjim kolama. Na fotografiji: Branimir Mihalinec.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Branimir Mihalinec

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske otkazali su radi pijeteta prema žrtvama Vukovara i Škabrnje konferenciju za novinare koja se trebala održati u 12 sati u zgradi sindikata u Zagrebu.

Podsjetimo, Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je u petak da sutra, u utorak nema nastave u cijeloj Hrvatskoj, a ponedjeljak će preskočiti zbog obilježavanja Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

"U ponedjeljak smo odlučili da taj dan budemo tihi, da budemo u učionicama na svojim radnim mjestima, da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu domovinu i zapalimo svijeće u zbornicama", kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u petak na redovnoj konferenciji za novinare.

Novi štrajkaški ciklus počet će u utorak, kada će štrajkati sve osnovne i srednje škole u zemlji, kao svojevrsni odgovor na posljednju ponudu Vlade, koju sindikati ocjenjuju sramotnom, nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i zaposlenih u obrazovanju.

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. U štrajku prema cirkularnom modelu već su 26 dana, tako da je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave.

U ponedjeljak se održavaju sjednice Velikog vijeća Sindikata hrvatskih učitelja i Središnjeg odbora Nezavisnog sindikata srednjih škola, na kojima će biti donijete odluke o modelima štrajka nakon utorka.

Sindikalni čelnici najavili su da će u utorak objaviti rezultate sindikalnog referenduma među članstvom i štrajkašima. Po podacima koje su predstavili prošloga tjedna, Vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo