APEL

Sindikati pozivaju da se regulira rad nedjeljom u trgovinama

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvali su u utorak nadležne institucije da napokon reguliraju rad nedjeljom u trgovinama, jer porast broja radnih sati često loše utječe na radnike.

Predsjednica STH-a Zlatica Štulić podsjetila je na Europsku socijalnu povelju koja određuje da svaka država donosi svoja pravila poštujući tradiciju i zaštitu radnika.

- Loša organizacija radnog vremena i porast broja radnih sati često loše utječu na radnike, što se odražava na njihov privatni život i zdravstveno stanje - poručila je Štulić.

Upozorivši na odlazak radnika iz trgovinske djelatnosti, pozvala je mjerodavne da se uključe u rješavanje tog problema, inače bi u tom sektoru zbog manjka radnika moglo doći do kolapsa.

Štulić naglašava kako u maloprodaji radi 71 posto žena, što je još jedan diskriminacijski čimbenik. Te žene ne mogu planirati obiteljski niti privatni život.

- Nedjelja je u Hrvatskoj, prema ugovoru sa Svetom stolicom, neradni dan. Ta odredba se ne primjenjuje, a zašto se ne poštuje međunarodni ugovor, koji ima veću pravnu snagu nego domaći ugovor, ne znamo - rekla je.

Radnika platiti 500 posto za rad nedjeljom

Ograničavanje rada ili eventualno bitno povećane plaće koje bi destimuliralo rad nedjeljom, predložio je predsjednik HUP-ove Udruge trgovine Martin Evačić. Zbog velikog odljeva radne snage, ali i nezadovoljstva zaposlenih, rad nedjeljom treba regulirati, dodaje. Evačić smatra kako se zbog neradne nedjelje ništa značajno ne bi dogodilo jer bi se potrošnja prelila na subotu i ponedjeljak. Poslodavcima je poručio da bi radnika trebali platiti 500 posto za rad nedjeljom.

Izrazivši nadu da će sindikati i poslodavci zajedno riješiti problem i ministru gospodarstva poslati poruku kako je vrijeme da se u sektoru trgovine ograniči rad nedjeljom, predsjednik SSSH-a Mladen Novosel poručio je da će se time tisućama radnica omogućiti zdravije poslovno okruženje.

- Omogućit ćemo im da nedjeljom budu sa svojim obiteljima, a profit neće pasti - ustvrdio je

Novosel je istaknuo kako je za SSSH strateški prioritet borba za radno mjesto po mjeri čovjeka.

- Uz dobru plaću, sigurne uvjete rada i prilagođeno radno vrijeme, ograničavanje rada nedjeljom jedan je od ključnih faktora - kazao je.

Trgovine ne trebaju raditi 365 dana u godini, od 0 do 24 sata, a radno vrijeme nedjeljom treba ograničiti, izuzetke zakonom regulirati te ih odrediti jasno i precizno, zaključeno je na konferenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:59