ZAKON O RADU

Sindikati pripremaju referendum, Kosor poziva: Vratite se pregovorima

Pet sindikalnih središnjica 9. lipnja kreće u skupljanje potpisa za referendum o izmjenama Zakona o radu
Zagreb, 050610.Press konferencija predstavnika sindikata na kojoj se govorilo zasto su nezadovoljni razinom socijalnog dijaloga u Hrvatskoj te su izvijestili o aktivnostima u kampanji za raspisivanje referenduma zbog izmjena Zakona o radu. Na slici: Vilim Ribic, Ozren Matijasevic, Ana Knezevic i Kresimir Sever.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miscevic / CROPIX

Nastavlja se rat Vlade i sindikata zbog spornih izmjena Zakona o radu. Pet sindikalnih središnjica odbilo je poziv premijerke Jadranke Kosor na sastanak i 9.lipnja kreću s prikupljanjem 450.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma o zadržavanju postojećih kolektivnih ugovora.

- Pozvala sam sindikate na dijalog i pozivam ih i dalje - rekla je u Sarajevu premijerka Jadranka Kosor koja je još jednom sindikatima poručila da se moraju prilagoditi okolnostima.

Sindikalci su jučer izvijestili da su odbili premijerkin poziv na sastanak sazvan za 8. lipnja jer Vlada nije povukla svoj prijedlog izmjena Zakona o radu kojim se ograničava primjena kolektivnih ugovora nakon isteka na najviše šest mjeseci te omogućuje njihovo otkazivanje.

Sindikati su jednako tako odbili i poziv predsjednika Ive Josipovića na sjednicu Savjeta za gospodarstvo 10. lipnja jer im nije javno pružio podršku kad su je zatražili.

Pet sindikalnih središnjica potpise za referendum skupljati će od 9. do 23. lipnja, a pitanje glasi: 'Jeste li za zadržavanje postojeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima?'

- Premijerka je nastavila lagati hrvatsku javnost jer rok važenja kolektivnih ugovora nema nikakve veze s trenutačnom gospodarskom situacijom u zemlji - poručio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

U pet sindikalnih središnjica uvjereni su da će uspjeti u 14 dana skupiti potrebne potpise, a za sada su im pomoć obećali Hrvatska stranka rada - hrvatski laburisti, SDP, Akcija Zelenih, Sindikat novinara, sindikati HŽ-a, studenti Filozofskog fakulteta, ali i Severina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:16