BETONSKO ČUDOVIŠTE

ŠIRIĆ JE GRADIO SAMO 20 METARA OD MORA, ALI VILA SE NEĆE RUŠITI? Skandalozno rješenje iz novog zakona

Željko Širić, odnosno njegove kćeri, uspio je legalizirati kuću i popratne objekte unutar zaštićenog obalnog područja mora u uvali Spacamiža na Braču, stoji u odgovoru Ministarstva graditeljstva na upit Jutarnjeg lista

Željko Širić, odnosno njegove kćeri, uspio je legalizirati kuću i popratne objekte unutar zaštićenog obalnog područja mora u uvali Spacamiža na Braču, stoji u odgovoru Ministarstva graditeljstva na upit Jutarnjeg lista.

Riječ je o objektima čije smo fotografije jučer objavili, a zbog čije je bespravne gradnje Širić uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora. Širićeve su kćeri objekte, koje im je darovao bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, uspjele legalizirati na osnovi Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji je donesen u kolovozu prošle godine. Taj zakon, za razliku od prijašnjeg, omogućava legalizaciju nezakonito sagrađenih objekata unutar zaštićenog obalnog područja.

Kuća od stotinjak kvadrata u uvali Spacamiža samo je dvadesetak metara od mora i jedini je objekt u toj uvali.

ZBOG OVE VILE NOGOMETNI SUDAC OSUĐEN JE NA ZATVOR Luksuzno zdanje u zaštićenoj uvali Širić je gradio tri godine

Bez odobrenja

Prema izvodu iz zemljišnih knjiga, zemljište na kojem su ti objekti ima 1088 četvornih metara, a vlasnici su Ljiljana i Ana Širić, svaka po četvrtinu nekretnine, a Mate Mihaljević suvlasnik je preostale polovice nekretnine. Željko Širić polovicu nekretnine kćerima je prepustio darovnim ugovorom u travnju 2010. U to vrijeme, prema poznatim podacima, objekti u uvali Spacamiža već su bili pri kraju. Kako je odgovorilo Ministarstvo graditeljstva, Širić je nekretnine darovao kćerima nakon što je građevinska inspekcija na temelju prijave Općinskog državnog odvjetništva Split utvrdila da ih je Širić sagradio bez potrebnog odobrenja. Stoga je 4. svibnja 2012. godine doneseno rješenje kojim se Širiću nalaže da ih sruši. Širić je podnio žalbu, ali je odbijena.

Istovremeno je Državno odvjetništvo, temeljem nalaza građevinske inspekcije, protiv njega pokrenulo kazneni postupak. U ožujku ove godine sudac Općinskog suda u Splitu izdao je kazneni nalog i Širića osudio na osam mjeseci zatvora uvjetno, s rokom kušnje od dvije godine.

Obustava rušenja

No, negdje u isto vrijeme, 6. ožujka ove godine, vlasnice nekretnina od nadležnog su Ureda za graditeljstvo u Milni dobile pravomoćno rješenje o izvedenom stanju, odnosno da su bespravne građevine legalizirane! Platile su kaznu koja je, zbog činjenice da je riječ o objektu unutar zaštićenog područja, sedam puta viša od uobičajene. S obzirom na sve to, građevinska je inspekcija 6. svibnja donijela rješenje o obustavi izvršenja inspekcijskog rješenja kojim je naloženo rušenje. U Ministarstvu graditeljstva napominju kako je investitor iskoristio pogodnosti novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji je omogućio ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Pa čak i u zaštićenom obalnom pojasu na moru!

Veliki troškovi

Sugovornici u Ministarstvu napominju kako se zakonom željela omogućiti legalizacija većine bespravno sagrađenih objekata. Naime, ustanovilo se da je u zaštićenom pojasu ogroman broj bespravnih objekata. Do 31. svibnja podneseno je nešto više od 200.000 zahtjeva za legalizaciju, a procjenjuje se da je oko 50.000 objekata sagrađeno u zaštićenom obalnom pojasu. U Ministarstvu graditeljstva kažu kako se mnogo tih objekata koristi za stanovanje. Rušenjem bi se stvorio velik broj socijalnih slučajeva, dodatno bi se devastirala obala, a vlasnicima bi se nametnuli veliki troškovi. Kako se nije željelo selektivno određivati koja će se kuća rušiti, svima je omogućena legalizacija, ali samo ako su građevine napravili do 21. lipnja 2011. Do toga datuma napravljene su avionske snimke i objekti koji su usnimljeni mogu se legalizirati. U tu kategoriju spada i Širićeva kuća završena 2010. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:37