A GDJE JE LJUDSKOST?

Sisak: 80-postotni invalid 10 mjeseci prije mirovine dobio otkaz! Direktor: Otpustio sam ga da zadržim radnu discipinu

Šef Vodovoda Sisak otjerao je Darivoja Kovača (60) deset mjeseci mjeseci prije penzije. Morao sam mu dati otkaz da bih zadržao radnu disciplinu u firmi, kaže Željko Žuk, direktor Vodovoda

SISAK - Siščanin Darivoj Kovač (60), 80-postotni invalid rada, s dijagnozom gluhoće od 98,9 posto, 14. listopada ove godine, samo 10 mjeseci prije mirovine, dobio je izvanredni otkaz u Sisačkom vodovodu zbog, kako se navodi u odluci, osobito teške povrede radnog odnosa.

Razlog zbog kojeg je Kovaču uručen otkaz je taj što je odbio raznositi po Sisku račune za vodu. Naime, praksa je Sisačkog vodovoda, uvedena kao mjera štednje, da zaposlenici raznose račune za potrošenu vodu.

Nema otpremnine

Darivoj Kovač, zaposlen u toj ustanovi kao tehnički crtač, odnosno po novoj sistematizaciji kao referent za statističku obradu podataka, dva je dana, iako teški invalid, koji ne čuje, ima probleme sa srcem i kičmom, raznosio račune po sisačkim ulicama.

No, 4. studenoga i 5. studenog je odbio je dijeliti račune zbog, kako kaže, zdravstvenih tegoba zbog čega je dobio prijavu šefa Predraga Lađevića. Uzalud se opravdavao najprije Lađareviću, a kasnije i direktoru društva Željku Žuku da je invalid, da ne može obavljati poslove na kojima mora cijele dane hodati i stajati, da mnogo ljudi u Sisku nema poštanske sandučiće, a on ne može komunicirati na parlafon jer ne čuje. Dobio je u roku od tjedan dana izvanredni otkaz, bez prava na otkazni rok i otpremninu, a zanimljivo je da se, iako nije član sindikata, s njegovim otkazom suglasila i sindikalna podružnica Vodovoda.

Ekspresno je odjavljen, poslana mu je na kućnu adresu radna knjižnica, a banka je obaviještena da više ne radi u Vodovodu.

- Uvijek sam bio korektan i vrijedan radnik. Sada ću morati dići kredit i staviti hipoteku na kuću, kako bih banci mogao vratiti kredit i pokriti minus. Nemam naknadu za nezaposlene, jer se ne mogu prijaviti na burzu jer sam ja kriv za otkaz, kako su napisali direktor Žuk i njegovo društvo. Imam 41 godinu i pet mjeseci radnog staža i 46 godina mirovinskog staža, a sada sam na ulici - rekao je Kovač.

Prvi tajnik HDZ-a

Otkaz teškom invalidu potvrdio je i Nadzorni obor Vodovoda, u kojem glavnu riječ imaju HDZ-ovci. Kovaču nije pomogla niti činjenica da je 1990. bio prvi tajnik HDZ-a grada Siska.

Željko Žuk, direktor Vodovoda objašnjava da je Kovaču morao dati otkaz kako bi zadržao radnu disciplinu u tvrtki.

- Kako bi drugi prihvaćali moje radne zadatke, ako popustim jednom koji je dvaput odbio obavljati posao koji mu je zadan - rekao je Žuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:52