USRED EPIDEMIJE SVINJSKE GRIPE

Sisak: Nakon smrti Muže panika, a u školama nema sapuna

 Reuters

SISAK – Tragična smrt od svinjske gripe mladog Siščanina dodatno je ustrašila roditelje školske djece u Sisku. Jedan roditelj djevojčice, učenice Osnovne škole Viktorovac rekao nam je kako se šokirao kada mu je kćer osnovnoškolka, došla doma sa zahtjevom da mora sa sobom u školu nositi sapun, ručnik.

- Moj šok bio je još veći kada sam doznao da u školi koju pohađa moja kćer nema tople vode u sanitarnim protorima škole, te da često nestane sapuna u posudicama s tekućim sapunom. Kako djeca peru ruke bez sapuna i tople vode, je li to higijena o kojoj učimo djecu i koliko pranje ruku u hladnoj vodi i vrlo često bez sapuna, pomaže u borbi protiv sve većeg broja boleština koje prijete našoj djeci, a posebice sada protiv svinjske gripe, kaže nam taj roditelj.

Saznajte sve o svinjskoj gripi! Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

Irma Matanović, pročelnica odjela za društvene djelatnosti grada Siska potvrdila nam je da je točno da, na žalost, u Osnovnoj školi Viktorovac nema tople vode. Provjerom po školama tragom našeg pitanja utvdila je da toplu vodu u sanitarnom čvoru ima jedino novoizgrađena Osnovna škola Budaševo-Topolovac-Gušće, te područne škole Topolovac, Prelošćica i Gušće.

U ostalim gradskim i prigraskim osnovnim školama tople vode ima samo ponegdje: u osam od 24 sanitarna čvora Osnovne škole 22. lipnja, u jednom dijelu OŠ Galdovo, te u područnim školama Tišina Erdutska, Setuš i Greda. Pročelnica Matanović tvrdi dalje kako su u svim školama osigurani tekući sapun i papirnati ručnici sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o prvenciji suzbijanja virusa gripe.

– Valja imati na umu da državni pedagoški standard osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja ne propisuje obvezu uvođenja tople vode u sanitarne prostore, posebno ističe pročelnica Matanović.

Azra Rađenović, ravnateljica najveće gradske osnovne škole, OŠ 22. lipnja, ističe kako nema tehničke mogućnosti za dovođenje tople vode u sanitarne čvorove te škole jer kada je škola projektirana i građena nisu predviđene instalacije za toplu vodu. Instalacije za toplu vodu nisu predviđene niti u OŠ Komarevo, koja je izgrađena poslije rata, niti u drugim školama koje su zadnjih godina bile detaljno uređene.

– U moje vrijeme mi smo morali nositi u školu ne samo sapun, ngo i WC papir. Moja kćer sada mora nositi sapun (za koji pročelnica društvenih dhelatnosti tvrdi da ga ima dosta u sviom školama) i ručnike. Pitam što je slijedeće i imaju li nastavnici i gradski činovnici toplu vodu u svojim sanitarnim čvorovima. Za njih ima tople vode, ali za djecu nema – sramota, uporan je naš čitatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:17