VAPAJ EPIDEMIOLOGA

‘Situacija je bez kontrole, svi su opasni. Više nije kao u ožujku, ima jedna velika razlika‘

Dok smo imali jednog oboljelog, testirali smo 838 osoba. A jučer, primjerice, testirano je samo 347...
Arhiva
 Saša Burić/Cropix

Situacija oko Covida-19 u Hrvatskoj se komplicira. Broj oboljelih je sve veći unatoč tome što se govorilo da bi do rujna trebali biti relativno mirni. Najveći problem predstavlja što se duboko uvukao u populaciju i lokalna transmisija je evidentna. Osim toga zaraženi su uglavnom mladi ljudi koji ostvaruju brojne kontakte, često su asimptomatski slučajevi i kao takvi predstavljaju opasnost za svoje starije članove obitelji.


Situacija je bez kontrole. Virus se širi po klubovima, među mladima. Realno svatko predstavlja opasnost jer više nije situacija kao u ožujku ili travnju kada smo jasno znali tko se gdje zarazio, skoro točno u koliko sati - kaže nam jedan epidemiolog te dodaje kako bi bilo dobro testirati više jer tako smanjujemo mogućnost širenja virusa. Primjerice, 28. svibnja, na dan kada smo imali jednog oboljelog, testirano je 828 osoba.


Jučer je, primjerice, testirano 347 osoba, a 30 ih je pozitivno, što znači da je gotovo svaki deseti testirani bio pozitivan (9 posto). Zadnjih dana broj testiranja kretao se od 820 19. lipnja, zatim 388, 276 i 268.


Na dobrobit

Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade, demantira bilo kakvu politizaciju Stožera, te tvrdi kako se kao i od prvog dana sve radi isključivo na dobrobit građana i naše zemlje.


- Ovo je novo normalno o kojemu smo cijelo vrijeme govorili. Virus nije nestao, pa ga i sada imamo u Hrvatskoj. On je tu i bilo je za očekivati da možemo imati nova žarišta - navodi Božinović. Dodaje kako je ključno pridržavanje osnovnih mjera, a to su distanca, održavanje higijene i izbjegavanje zatvorenih prostora. Zemlja se ne mora zatvoriti, ne želimo više u lock down - smatra.


- Dokazali smo da se možemo svesti na nulu, ali to znači i da ekonomija duboko pati. Ono čega moramo biti svjesni, a to smo naučili jer virus je ipak već četiri mjeseca s nama, jest da znamo tko su ugrožene skupine i njih trebamo štititi, posebno i maksimalno. To su, naravno, starije osobe, domovi za starije i nemoćne, imunokompromitirane osobe i bolnice – navodi Božinović i poziva sve mlađe da štite sebe, a time i svoje starije ukućane.


Na pitanje smatra li da nedovoljno testiramo, Božinović kaže da testiramo koliko je to potrebno i po istom modelu koji imamo od prvog dana.


Ozbiljna situacija

S druge strane, potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić kaže kako Hrvatska od početka krize minimalno testira.
Treba se testirati čim više. Na ulasku u zemlju treba provoditi testiranja. Ne treba se raditi razlika između poznatih i ‘običnih’ ljudi. Jasno je da je testiranje skupo, ali u konačnici skuplje je liječenje i korištenje respiratora.


Smatra kako je situacija ozbiljna, ali da se uz dobre mjere može staviti pod kontrolu. To ne znači, kaže, zatvaranje zemlje, nego testiranje i provođenje mjera.


Dakle, potrebno je raditi sve suprotno od onoga što je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak radio kada se grlio i naslikavao te ono što je premijer Plenković napravio u Zadru kada je sjedio kao sardina u gledalištu. To su primjeri apsolutnog kršenja preporuka - kaže Ostojić.


To, prema njegovim riječima, daje jednu potpuno pogrešnu poruku građanima, no srećom većina građana usvojila je preporuke o kojima se govori već dugo.


I Beroš je kasno reagirao. Tek u ponedjeljak je zaprijetio organizatorima da pridržavanje mjera nije preporuka nego obaveza. Ovo je potpuno pogrešno. Jer od početka je to trebalo biti obligatorno - navodi i zaključuje kako je najvažnije zaštititi starije i imunokompromitirane jer je virus u cirkulaciji i ne znamo tko ga sve nosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:12