NEMA DOGOVORA

Situacija u biogradskom vrtiću pred eskalacijom, ravnateljica dvije odgajateljice prijavila za incident star 10 godina

Ravnateljica na devet štajkašica primjenjuje mjeru isključenja iz rada, a dvije kazneno prijavila za incident star desetak godina

Osoblje vrtića u Biogradu na moru koje štrajka

 Privatni Album

Štrajk zaposlenih u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru polako, ali sigurno postaje nacionalna vijest: traje već drugi tjedan, a pritisci na štrajkače, mahom odgajateljice, pojačavaju se.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice vrtića, Paola Jurić u utorak je najavila da će na devet zaposlenih u štrajku primijeniti mjeru isključenja iz rada. Riječ je prilično gruboj mjeri predviđenoj Zakonom o radu, a koja poslodavcu daje pravo da osam dana od početka štrajka isključi manje od polovice zaposlenih iz rada.

U razdoblju dok su isključeni, poslodavac im plaća doprinose, ali ne i plaću, pa tu mjeru radnici doživljavaju kao zakonom odobrenu mjeru lomljenja štrajka. V.d. ravnateljice je povrh svega, usred štrajka podnijela i kaznene prijave protiv dviju odgajateljica zbog incidenata koji su se dogodili prije desetak godina i za koje su one već kažnjene.

Dvije odgajateljice su se zbog pritisaka kojima su izložene obratile za pomoć psihijatru. Osim zaštitara kojeg je gradska vlast već prvog dana štrajka angažirala da stoji ispred ulaza u vrtić i sprječava sindikalne predstavnike da dođu podržati svoje članove u štrajku, pred vrtićem se u srijedu pojavila i policija. Kraj štrajka se ne nazire jer predstavnici biogradske gradske vlasti, prema odgovoru koji je Jutarnji list dobio od načelnika, HDZ-ovca Ivana Kneza, ne planiraju sjesti sa sindikatom i razgovarati o rješenju.

Podsjetimo, 19 radnika biogradskog gradskog vrtića među kojima 17 odgajateljica, stupilo je u štrajk 13. svibnja, nakon što su pregovori s gradom o sklapanju kolektivnog ugovora kao i pokušaj mirenja propali.

Sindikat obrazovanja, medija i kulture od gradske vlasti Biograda na Moru zatražio je potpisivanje kolektivnog ugovora kojim bi se plaće zaposlenih u jedinom gradskom vrtiću izjednačile s plaćama zaposlenih u osnovnim školama. To izjednačenje zajamčeno je Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Primjenom Uredbe o plaćama državnih službenika i namještenika koja je na snazi od 1. ožujka ove godine, plaće zaposlenih u vrtićima trebale bi rasti od 30 do 40 posto. Međutim, gradska vlast koju već 17 godina vodi HDZ-ov gradonačelnik Ivan Knez uporno niječe ustavno pravo radnika u vrtiću na kolektivne pregovore i socijalni dijalog.

V.d. ravnateljica Jurić naredila je da radnici koji štrajkaju za radnog vremena moraju boravit u sobi od 28 kvadrata bez dovoljno mjesta za sjedenje i zabranila im kretanje izvan sobe, osim izlaza u stražnje dvorište u kojem se nalazi šuta i otpad.

Predsjednica Sindikata obrazovanja medija i kulture, Božica Žilić u čijem članstvu su štrajkaši biogradskog vrtića, kaže nam kako je više od 50 gradova u Hrvatskoj s gradskim vrtićima već potpisalo kolektivne ugovore kakve za sebe traže zaposleni u biogradskom vrtiću. Među njima su, dodaje i gradovi s puno skromnijim prihodima i proračunima od Biograda na Moru poput Ogulina ili Krapinskih toplica.

- Istovjetan štrajk iz istih razloga, odvija se u još dva grada - Vrsaru i Slunju, ali nitko od štrajkaša ne trpi kršenje prava i tako brutalan tretman poslodavca kao u biogradskom vrtiću, izjavila nam je Žilić i dodala:

- Umjesto da uprava vrtića i gradska vlast razmišljaju o postizanju dogovora, v.d upraviteljica je posegnula za isključenjem devet radnica s posla, što je uz dosadašnja zastrašivanja, dodatni pritisak i pokušaj gušenja štrajka. Kaznene prijave koje je v.d. ravnateljice ovih dana podnijela protiv dviju odgajateljica i to zbog incidenata koji su se dogodili prije 10 godina, nemaju nikakve pravne učinke i služe isključivo zastrašivanju i slamanju štrajka. Ovo je jako mučna situacija, gradska vlast odbija socijalni dijalog, tako da uopće ne možemo prići procesu pregovaranja kao bismo vidjeli što i u kojem roku doći do rješenja, kaže nam predsjednica Sindikata Božica Žilić i dodaje kako s biogradskom gradskom vlašću pokušavaju otvoriti pregovore još od rujna prošle godine.

Navodi i da je Sindikat zbog kršenja prava zaposlenih, prije tri tjedna podnio prijave prosvjetnoj inspekciji i sanitarnoj inspekciji, ali, inspektori se u biogradskom vrtiću do danas nisu pojavili.

Gradonačelniku Biograda na Moru, HDZ-ovcu Ivanu Knezu, koji već 17 godina vlada tim gradom, uputili smo pitanja zbog čega gradska vlast i dalje ne želi sjesti za stol sa sindikatom i razgovarati o zahtjevima zaposlenih u gradskom vrtiću te kako vidi izlaz iz ove situacije. Zatražili smo da nam na ta pitanja odgovori u kraćem telefonskom razgovoru. Međutim, umjesto razgovora na e-mail nam je uputio sljedeću ciničnu rečenicu:

- Neka se svatko drži svojih zahtjeva.

Zbog ponašanja biogradske lokalne vlasti prema radnicima gradskog vrtića, mahom ženama, Sindikat obrazovanja, medija i kulture 27. svibnja održava prosvjed ispred sjedišta biogradske gradske uprave. Sindikalna čelnica Božica Žilić nam kaže da će se prosvjedu pridružiti i ostali partnerski sindikati u čijem fokusu je dobrobit predškolskog i školskog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 13:34