VLADIMIRA PALFI

SIVA EMINENCIJA ŽIVOG ZIDA: TKO JE ŽENA ZA KOJU PERNAR TVRDI DA JEDINA MOŽE SPRIJEČITI RASKOL Zbog ispada Sinčićeve žene drhtali su i on i stranka...

 
Branimir Bunjac, Ivan Vilibor Sinčić, Vladimira Palfi i Ivan Pernar
 Goran Mehkek / Hanza Media

- Raskol Živog zida sada može spriječiti samo jedna osoba, a to je Vladimira Palfi. Pozivam svo članstvo da djeluje na predsjednika stranke Ivana Vilibora Sinčića da se izbjegne taj scenarij - napisao je u utorak na svojoj Facebook stranici saborski zastupnik Ivan Pernar. I ne samo to, Pernar je najavio i svoj mogući odlazak iz stranke.

Povod za to bila je iznenadna press konferencija predsjednika stranke Ivana Vilibora Sinčića koji je rekao da je stranka suspendirala jednog od svojih najistaknutijih članova, Branimira Bunjca. Naime, Bunjac je odbio mjesto u Europskom parlamentu prepustiti Tihomiru Lukaniću, prvom s izborne liste Živog zida, ali tek trećem po broju preferencijalnih glasova, iz Sinčića i Bunjca.

- Nisam očekivao da će se Branimir Bunjac ovako ponašati i očekujem da prepusti mandat meni da ga mogu dati Tihomiru Lukaniću. Zbog takvog ponašanja sam suspendirao Branimira Bunjca, a o njegovoj budućnosti će odlučivati disciplinska komisija. Do parlamentarnih izbora ja ću ići u Europski parlament - rekao je Sinčić.

Nakon te press konferencije krenuo je cijeli niz reakcija članova i simpatizera stranke, a kako sada stvari stoj,e burno poslijepodne moglo bi se pamtiti kako početak konačnog raskola Živog zida. I kako je istaknuo Pernar, čini se da iza svega stoji potpredsjednica stranke i supruga Ivana Vilibora Sinčića, Vladimira Palfi.

Kontrola nad strankom

O Palfi je magazin Globus više puta pisao, a u rujnu 2016. godine objavio je veliku priču o ženi koja je i tada figurirala kao siva eminencija Živog zida. Tada su se iz redova Živog zida nizale optužbe da je trojac Pernar-Sinčić-Palfi, kojem je upravo Palfi bila na čelu, prigrabio svu upravljačku i financijsku vlast u stranci. Mnogi detalji koji su curili iz kuloara zvučali su nadrealno, garnirani detaljima koji prije spadaju u rubriku crne kronike negoli stranke kojoj su građani te 2016. na izborima povjerili čak osam saborskih mandata.

Cijeli Živi zid navodno je tada drhtao od Palfi koja nije štedjela ni svojeg supruga Sinčića. Naime, Globus je dobio uvid u snimku na kojoj tada 34-godišnja Palfi urliče na svog osam godina mlađeg budućeg supruga, iako je tema razgovora bila potpuno bezazlena - predizborni plakati. Bio je to živi i neprepričljivi dokaz kako su glasine o tome da su Sinčić, ali i mnogi članovi Živog zida, izloženi nekontroliranom vrijeđanju i ispadima bijesa Vladimire Palfi - točne.

Ipak, i tada i kasnije Sinčić i drugi članovi Živog zida negirali su da je Palfi zapravo ta koja kontrolira stranku. Štoviše, na pitanje novinara da li njegova supruga diktira ovu najnoviju kadrovsku križaljku u stranci, Sinčić je i danas to zanijekao.

- Apsolutno ne. Nitko u Živom zidu ne donosi odluke sam, pa tako ni potpredsjednica Palfi - rekao je Sinčić.

U to vrijeme potegnulo se i pitanje sumnjivog izvora financiranja Živog zida, koje u javnost dospjelo nakon iskaza koji je USKOK-u dao bivši član stranke Hrvoje Runtić, koji je danas član saborskog kluba Mosta.

Runtić je tada rekao kako je u Živi zid stiglo više kuverti nekoliko desetaka tisuća eura. Prema njegovom iskazu, jednom je u stožeru stranke vidio kako Ivan Pernar s kuvertom punom eura čeka Sinčića.

- To moramo promijeniti u kune da pokrijemo crne rupe - rekao je Pernar Runtiću i dao mu da preda novac Sinčiću.

Runtić je rekao i kako su Palfi, Sinčić i Pernar kao jednog od financijera stranke spominjali čovjeka s inicijalima Z. Z., nevidljivog na službenom popisu donatora. Poslije se pokazalo da se iza tih inicijala krije trgovac oružjem Zvonko Zubak.

Nepostojeća diploma

Osim što je Palfi uvela svojevrsnu strahovladu u stranci, te je bila upoznata s očito sumnjivim načinom financiranja Živog zida, i prije svojeg iznenadnog političkog uspona biografiju je napunila detaljima koji joj nikako ne idu na čast.

Tako se prije izbora 2016. javno predstavljala kao diplomirana inženjerka građevine. Tako se predstavila glasačima na izborima, dodajući na izbornim listićima svojem imenu titulu dipl. ing. Tako se predstavila i novinarima Glorije, kad su usred kampanje ona i Sinčić pokazali svog sinčića Ksavera. No, tada nismo uspjeli pronaći dokaze da Vladimira Palfi doista ima diplomu inženjerke građevine. Ni na zagrebačkom ni na osječkom Građevinskom fakultetu nisu imali saznanja da je Vladimira Palfi zaslužila titulu diplomirane inženjerke. Štoviše, čini se da nije stigla dalje od prve godine, a na upit gdje je stekla diplomu od nje nismo dobili odgovor.

Uz titulu koju je sebi nadjenula na glasačkom listiću, Vladimira Palfi je u Gloriji usred kampanje opisala kako je prvo radno iskustvo stekla u marketingu. Požalila se da je samo jednom u životu imala priliku raditi u struci te je “vodila gradilište jedne poslovne zgrade u Gorskom kotaru, dok su joj se angažmani iz marketinga stalno nudili”. Zaključila je da joj to dobro ide, pohvalila se, pa je upisala i studij marketinga i odnosa s javnošću.

No, Vladimira Palfi zapravo je imala jako malo radnog staža; svojedobno se zaposlila kao trgovačka putnica u prodajnom centru Bat u Čakovcu. Ali, tamo je dobila otkaz u nerazjašnjenim okolnostima, o kojima Uprava šuti, a mještani svjedoče kako je otkazu prethodio okršaj sa zaštitarom na parkiralištu šoping-centra.

Dugovi i ovrhe

U Međimurju, gdje ljudi vole gledat’ svoja posla, ipak nisu šutjeli kad su ih posjetili novinari. Za svoju sumještanku u njezinu rodnom mjestu Belica nisu imali lijepih riječi. Palfi su mještani opisivali kao osobu koja je od malih nogu pokazivala znakove problematičnog ponašanja; tvrde da je bila sklona ispadima i prijetnjama, fantaziranju, preuveličavanju i životu iznad realnih mogućnosti. Povrh toga, Globus je otkrio i porezni dug njezine majke od 179.340,23 kune. A njega su upućeni pripisivali Vladimiri Palfi, jer nije poznato da je majka ikad radila.

Još problematičnija po Palfi bila je dramatična priča obitelji Škvorc, koje je također otkrio Globus. Oni su otkrili kako su bili jamci za kredit u iznosu od 6 tisuća eura koji je Vladimirin otac uzeo u banci kako bi kćeri platio studij. No, kada je otac Vladimire Palfi umro, ona je zajedno sa svojom majkom prestala plaćati rate kredita u preostalom iznosu od 3780 eura.

Zbog toga je pokrenuta ovrha nad kućom u kojoj živi njihova četveročlana obitelj.

- Moj Ivan će se odreći dijela plaće u korist sirotinje, a i ja kad aktiviram saborski mandat. Kad sam čula kako to govori Vladimira Palfi na televiziji, htjela sam puknuti! Neka se Vladimira ničega ne odriče, neka samo vrati ono što je nama dužna. Nek se 'odrekne' dijela plaće samo u korist svojih dugova. Za poludit nam je kad vidimo Vladimiru na deložacijama - rekla je tada za Globus ogorčena umirovljenica Ljubica Škvorc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:54