UDARAC NAJUGROŽENIJIMA

SKANDAL BIROKRACIJE: ZABORAVILI NOVAC ZA UDŽBENIKE DJECI NAJSIROMAŠNIJIH 'Je li ičije dijete političara moralo brati lavandu da zaradi za udžbenike?'

Ministrica Blaženka Divjak: Ispričavam se roditeljima zbog tromosti sustava
 Vlado kos / CROPIX

Više od 8000 korisnika socijalne pomoći nije primilo sredstva u ukupnom iznosu od oko 4,5 milijuna kuna namijenjena sufinanciranju školskih udžbenika. Sredstva su osigurana u proračunskoj stavci Ministarstva znanosti i obrazovanja, no bez službene odluke Vlade o sufinanciranju nabave udžbenika za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola - koja nije donesena niti u trećem tjednu školske godine, nema isplate novca za udžbenike.

Prošle su godine u sustavu socijalne skrbi registrirana 8182 korisnika zajamčene minimalne naknade kojima je za udžbenike isplaćeno ukupno 4,427.621,44 kune, što je po glavi 50 posto cijene udžbeničkog kompleta. Vlada je istu odluku lani donijela 4. kolovoza, a u, primjerice, 2015. uspjela ju je donijeti 2. srpnja, zbog čega je novac stigao korisnicima socijalne skrbi prije početka školske godine.

Tko je kriv što kasni isplata ove godine?

Pitanje nadležnosti

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku tvrde - cjelokupni je postupak u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, a centri za socijalnu skrb, odnosno sustav socijalne skrbi, nadležan je samo za unos potrebnih podataka u sustav.

- Vjerujemo da će nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja poduzeti mjere za žurnu isplatu sredstava na dobrobit korisnika sustava - kažu u Ministarstvu u kojemu su jučer priznali da su začuđeni činjenicom da kolege na Sveticama nisu na vrijeme dovršili pripremu odluke koja se tiče izuzetno osjetljive populacije.

Odluku, dakle, priprema Ministarstvo Blaženke Divjak, a usvaja Vlada, a tek onda centri za socijalnu skrb, nadležni za priznavanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu, unose u sustav podatke o djeci, odnosno korisnicima naknade. Podaci se unose putem linka https://app.mzos.hr/, i to nakon što centri prime e-mail Ministarstva znanosti i obrazovanja o potrebi unosa podataka.

Pokrenuta istraga

- Dosad centri nisu zaprimili e-mail, a nije moguć ulazak preko linka za prošlu godinu - kažu u Ministarstvu Nade Murganić.

Da je do greške došlo u njezinoj “kući”, priznala nam je jučer ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

- Ispričavam se roditeljima zbog birokratiziranosti i tromosti sustava. Odmah sam zatražila očitovanje odgovornih službi za kašnjenje. Odluka će biti donesena na sjednici Vlade u četvrtak i sva sredstva bit će isplaćena roditeljima kao i prijašnjih godina, tako da molim za još samo malo strpljenja - rekla je uz napomenu da će “osobno razgovarati i s dužnosnicima i s načelnicima nadležnih uprava kako se ovakvo kašnjenje ne bi ponovilo”.

Neslužbeno doznajemo da je greška napravljena u Upravi za školske udžbenike.

Roditelji zvali i pisali

Vedrana Mitrović (32) iz Erduta u Osječko-baranjskoj županiji korisnica je zajamčene minimalne naknade u iznosu od 2200 kuna mjesečno. Od toga živi u šesteročlanoj obitelji s troje djece školske dobi. Prošle je godine primila naknadu za udžbenike u iznosu od oko 1700 kuna na vrijeme, u prvoj polovini rujna. Kako ove godine novca nema, ljuta je i pita: - Je li ičije dijete političara zajedno s roditeljima moralo ići u berbu lavande i grožđa da bi zaradilo za dva-tri udžbenika? Jer mama od 2200 kuna i pokoje dnevnice, ako je uspije zaraditi, ne može kupiti udžbenike za troje djece. Najstarije dijete sa mnom se pržilo na suncu da bismo zaradili za par knjiga. Vjerujem u obrazovanje, radimo sve da bismo osigurali djeci budućnost, da ne budu kao mi, ali ovo me ljuti jako jer nas ignoriraju - kaže nam Vedrana Mitrović.

Vlado Kos / CROPIX
Majka Vedrana Mitrović, korisnica socijalne pomoći, bez prava na besplatne školske udžbenike. Na fotografiji: Vedrana Mitrović sa sinom Mihaelom koji boluje od autizma.

Pisala je i zvala u oba ministarstva, na mailove nitko ne odgovara, a na telefon se nitko ne javlja. Od 20 poziva, na tri su joj se, kaže, javili, ali nisu znali odgovor na pitanje kada kreće isplata. Tvrdi da su situaciju pokušali riješiti i u Centru za socijalnu skrb Osijek nazivajući ministarstva socijale i obrazovanja s pitanjem što je s isplatom sredstava koje su lani dobili u prvoj polovici rujna. Ni oni nisu dobili odgovor.

- Neka mi netko objasni jesu li moja djeca manje vrijedna? Znači li to što nam ne daju novac koji nam pripada da se naša djeca ne trebaju školovati? Ili trebaju učiti iz nevidljivih udžbenika? Velik broj gradova i županija svoje školarce opremi, a što da ja radim? - pita V. Mitrović, majka dječaka drugog razreda Medicinske škole u Osijeku i dvoje djece iz OŠ Dalj - područne škole Erdut.

Za učeničku uniformu za Medicinsku, papuče i dva udžbenika ovaj je mjesec dala 600 kuna. Za režije nema, svakoga dana očekuje da joj isključe struju jer je taj novac potrošila za školske potrepštine za koje nije stigao državni novac.

Donese li Vlada danas odluku, kako najavljuje ministrica Divjak, kreće postupak registracije obitelji koje ostvaruju pravo na 50 posto iznosa za kupovinu udžbenika i pripadajućih materijala, što znači da će korisnici socijalne skrbi novac za udžbenike pričekati još neko vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:53