AKCIJA DORH-a

SKANDAL KOJI JE SRUŠIO POTPREDSJEDNICU VLADE Ovaj tjedan završavaju izvidi u aferi Hotmail: Hoće li protiv grupe Borg biti otvorena istraga?

 
Martina Dalić
 Damjan Tadic / CROPIX

Hoće li afera Hotmail imati i kaznenopravnih posljedica za njezine sudionike, javnost bi trebala doznati krajem ovoga ili najkasnije sljedećeg tjedna.

Nadležno Državno odvjetništvo u suradnji s drugim državnim institucijama, kako neslužbeno doznajemo, privodi kraju izvide u tom slučaju.

Konačna državnoodvjetnička odluka o tome je li utvrđena osnovana sumnja da je u postupanju donedavne potpredsjednice Vlade Martine Dalić, smijenjenog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i ostalih članova tzv. grupe Borg bilo elemenata kaznenog djela ili ne tako će, prema svemu sudeći, stići upravo u vrijeme izglasavanja nagodbe vjerovnika u Agrokoru.

Tužiteljstvo je počelo s provođenjem izvida u ovom slučaju nakon što je portal Index.hr objavio opsežnu e-mail prepisku tadašnje potpredsjednice Martine Dalić i njezinih neformalnih suradnika preko Hotmaila, a iz koje je vidljivo kako je lani nastajao lex Agrokor te tko je sve sudjelovao u pripremi i izradi tog zakona.

Dobra zarada

Ispostavilo se tako da su upravo osobe koje su bile involvirane u proces izrade lex Agrokor, poput Ante Ramljaka i njegova suradnika Tomislava Matića iz tvrtke Texo Management, odvjetnika Borisa Šavorića, ljudi iz InterCapitala i Altera savjetovanja, poslije aktivno sudjelovale u primjeni tog zakona. I pritom više nego dobro zaradile. Naime, ispada da su za Vladu na izradi zakona radili neformalno i besplatno, ali su poslije neki od njih, bolje rečeno gotovo svi, postali “podizvođači” glavnog savjetnika izvanredne Uprave Alix Partnersa. I ne samo to, nego ima naznaka da su upravo neki od navedenih birali glavnog savjetnika koji je onda njih, s obzirom na to da ovdje nema podružnicu, izabrao kao hrvatske podizvođače.

Protiv Martine Dalić, Ramljaka i drugih osoba koje su imale određene uloge u događanjima u Agrokoru nakon odlaska Ivice Todorića još prošle godine podnesene su kaznene prijave zbog navodnih kriminalnih radnji. Jednu od tih kaznenih prijava podnijela je i obrana samog Ivice Todorića. Kad je nedavno u javnosti buknula afera Hotmail, uslijedile su nove kaznene prijave koje su podnijele stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska. S obzirom na to da su se prijave odnosile i na službene osobe, potpredsjednicu Vlade, kao i za djela iz sfere korupcije, provođenje izvida u ovom slučaju prebačeno je pod ingerenciju USKOK-a, a osnovna istraga vezana uz Agrokor dok je njime upravljao Ivica Todorić ostala je u nadležnosti zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva.

Obavijesni razgovori

O tome u kojem su smjeru tijekom izvida prikupljeni materijali odveli istražitelje, iz kruga istražitelja nije bilo moguće doznati. Poznato je da je tužiteljstvo u kratkom roku pribavilo kompletnu e-mail prepisku i potom pristupilo detaljnoj analizi i usporedbi podataka iz te korespondencije s događajima oko Agrokora. Treba napomenuti da vjerodostojnost objavljenih e-mailova ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje, nego se samo moglo čuti da je prepiska opsežnija od objavljene.

Neslužbeno se moglo čuti i da su istražitelji izuzeli i druge materijale, između ostalog i određene podatke iz samog koncerna, precizne podatke o tome kada je tko stekao ili se rješavao obveznica i udjela u tvrtkama iz sastava Agrokora i slično. Doznajemo i da su istražitelji proveli obavijesne razgovore s nizom osoba. No, nitko nam ni neslužbeno nije želio govoriti o tome jesu li obavijesno ispitali i same članove grupe Borg i Martinu Dalić. Naime, već na temelju te informacije zapravo bi se moglo naslutiti hoće li izvidi biti okončani odbacivanjem kaznene prijave ili bi te osobe, potencijalni osumnjičenici kako proizlazi iz kaznenih prijava, mogle završiti pod formalnom istragom. Cilj je izvida tužiteljstva, podsjetimo, bio utvrditi postoji li u postupanju prijavljenih osoba elemenata nekoliko kaznenih djela, primjerice zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, odavanja povlaštenih informacija, ali i tzv. zločinačkog udruženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:50