IZNENAĐENI SU I SAMI SASTAVLJAČI PITANJA

Skandal na državnoj maturi: Test iz povijesti bez pitanja o II. svjetskom ratu!

Zagreb, 070709.Jutros u 9 sati na Pravnom fakultetu u Zagrebu odrzani su prijemni ispiti.Foto: Neja Markicevic / Cropix
 Neja Markičević / CROPIX

ZAGREB - Na ispitu iz povijesti na državnoj maturi među 60 zadataka nije bilo ni jednog pitanja koje se izravno odnosilo na razdoblje Drugog svjetskog rata. Hitler, Tito, sile Osovine, holokaust, Staljin, partizani, antifašizam i drugi pojmovi bez kojih je test iz povijesti teško zamisliv, u ispitu koji je oko 2000 maturanata polagalo 25. svibnja nisu ni spomenuti.

Činjenica da se na maturi nije provjerilo koliko i što maturanti znaju o Drugom svjetskom ratu zatekla je povjesničare koji smatraju da bi maturalni ispit morao biti surogat kompletnog znanja, što ne može biti slučaj ako se ne provjeri znanje o 2. svjetskom ratu.

Iznenađeni su i sami sastavljači pitanja koji tvrde kako im nije bila namjera na ispitu preskočiti Drugi svjetski rat već da se radi o pukoj slučajnosti.

Ispit iz povijesti sastavila je stručna radna skupina na čelu s mr. Dunjom Modrić Blivajs, profesoricom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Šefica skupine u prvom je trenutku ostala zatečena našim pitanjem, no nakon provjere konačnog testa tvrdi kako uopće nije točno da je Drugi svjetski rat zaobiđen na maturi.

- Onaj tko to tvrdi nije dobro proučio test. Imamo dva vrlo kvalitetna pitanja iz tog razdoblja - rekla je mr. Modrić Blivajs. Dodala je da su pitanja sastavljana po načelu reciprociteta, što znači da su morala biti podjednako zastupljena sva razdoblja, od prapovijesti do danas. Također, trebalo je voditi računa o odnosu zastupljenosti nacionalne i opće povijesti.

Dva pitanja na koja se referira mr. Modrić Blivajs tek su rubno vezana uz Drugi svjetski rat. Prvo je pitanje zapravo zemljovid ispod kojeg piše “Koje razdoblje hrvatske povijesti prikazuje zemljovid?”. Od četiri ponuđena rješenja, točan je odgovor “Drugoga svjetskoga rata”. U drugom se pitanju pak traže objašnjenja pojmova “cionizam”, “konačno rješenje”, “petoljetka” i “prohibicija”.

Članica stručne skupine prof. Maja Ferček, koja je sudjelovala u izradi testa, ostala je zatečena tretmanom tog važnog povijesnog razdoblja.

- Nevjerojatno... To je aposlutna slučajnost. Nema nikakvog govora o opstrukciji jednog tako važnog razdoblja, to je vjerojatno slučajna posljedica konačne kombinatorike pitanja - kaže prof. Ferček. Sjeća se, kaže, pitanja baš o 2. svjetskom ratu. No, ističe kako skupina sastavlja četiri inačice testa, a Nacionalni centar odabire jednu od njih. Članovi skupine ne znaju kako će test u konačnici izgledati.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:43