POVRIJEĐENI BRANITELJI

SKANDAL NA OBLJETNICI 'KRVAVOG USKRSA' Branitelji napustili skup, ministar Ranko Ostojić bio na rubu suza!

 Robert Fajt/CROPIX

PLITVIČKA JEZERA - Na Plitvičkim jezerima obilježena je godišnjica smrti Josipa Jovića , prvog redarstvenika koji je poginuo u obrani domovine, dogodilo se to na današnji dan prije 22 godine u akciji "Krvavi Uskrs".

Na Plitvicama se jučer nije pojavio nijedan od trojice predsjednika, Republike, Vlade ni Sabora, već su sva trojica poslala izaslanike. Upravo to obilježilo je jučerašnju obljetnicu. Dvjestotinjak umirovljenih branitelja, specijalaca iz Lučkog i Tigrova iz Rakitja, osjetili su se time povrijeđeni, pa su se povukli pedesetak metara od skupa potpuno ignoriravši govore dr. Siniše Tatalovića, predsjednikova izaslanika, ministra policija Ranka Ostojića, premijerova izaslanika te Milorada Batinića, izaslanika predsjednika Sabora. Kada je iz protokola najavljeno da će se okupljenima obratiti predjednikov izaslanik iz mnoštva su se čuli komentari poput: "A gdje je predsjednik? Možda na misi!", te nekoliko zvižduka

Nakon toga su se branitelji okrenuli i prošli, a vratili su se kada je pred mikrofone stao vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac.

Osim biskupa pljeskom su branitelji ispratili i umirovljenog generala Josipa Lucića, bivšeg načelnika Glavnog stožera OS RH, koji je te 1991. godine vodio Josipa Jovića i njegove suborce na Plitvice.

Čini se da je na neki način svojim neuobičajeno žestokim govorom u kojem je kritizirao vlast, upravo "Lucić" zapalio branitelje. Prisjetio se detalja vezanih za samo provedbu akcije i političkih trenutaka iz tog vremena. Napomenuo je da je u to vrijeme specijalna policija čuvala sve važne ljude iz novoformirane države te Hrvatsku televiziju.

- Tu televiziju na kojoj se danas više govori o Drugom svjetkom ratu koji je završio prije 68 godina nego o uzrocima i posljedicama rata koji je uništio trećinu, a osiromašio cijelu Hrvatsku. Šteta i razaranje skoro su na razini ukupnog današnjeg duga. O tome se šuti, ali vođe pobunjenih Srba mogu danas napadati Hrvatsku vojsku i policiju i 18 godina od rata od svojih sunarodnjaka ne žele doznati gdje je više od 1000 nestalih hrvatskih građana i vojnika. Mi koji smo oslobodili domovinu moramo danas dokazivati da HV i policija nikada nisu bili prijetnja Hrvatskoj državi, građanima i demokraciji, a za to smo se krvavo borili i skupo to platili u zdravlju i životima naših suboraca. Mi smo svoje zadaće odradili, ali možemo pitati gdje su bili oni koji nisu bili u ratu, tko je osiromašio državu? Svrstavati nas branitelje lijevo i desno, bojati nas u crvene i crne, beskrajno je jadno, ali to govori o onima koji to čine, a ne vide milijunske otpremnine koje se isplaćuju direktorima koji su upropastili državna poduzeća. U borbi za domovinu rame uz rame borili su se unuci dombrana, partizana i ustaša. Mi smo se pomirili u zajedničkoj borbi za domovinu, ali ne bilo kakvu, nego slobodnu i demokratsku - poručio je general Lucić praćen gromoglasnim pljeskom.

Napomenuo je da su u mislima s braniteljima invalidima i obiteljima smrtno stradalih. Prozivao je pitanjima zašto nema braniteljskih liječilišta, centara za odmor na moru dok branitelji umiru od bolesti i ubijaju se, a istovremeno ogroman broj bivših vojnih objekata stoji nepušten. Pozvao je da se tim obiteljima vrati malo sreće i dostojanstva.

- Država se mora sjetiti onih koji su podnijeli najveći teret. Preostaje nam na ovakvim skupovima jasno reći: To je odgovornost nosioca vlasti, bivših i sadašnjih. Nakon 20 godina vidimo sve pogreške. Pogreške se moraju ispraviti. Jedino slobodan i otvoren razgovor o svim temema dovest će do rješenja. Strašan problem nezaposlenosti koji uništava obitelji i odvodi mlade u svijet može se riještit samo ako se prisili bahatu birokraciju na rad za opće dobro. Vlast mora slušati sve prijedloge i kritike i iz njih izvlačiti spoznaje i riješenja da bi izašli iz duboke krize koja uništava naše društvo. Prestanite otužbama, podjelama, i neprihvatljivim riječnikom tražiti alibije, to je već viđeno. Svi koji izazivaju sukobe vraćaju nas natrag. Ne dirajte naše svetinje, našu vjeru, kulturu i domovinsku žrtvu - kazao je general Lucić izražavajući nadu da će ovaj rani Uskrs uskrsnuti i razum svih koji obnašaju javne funkcije.

Uslijedio je govor dr. Tatalovića. Branitelji su saslušali samo njegovu prvu rečenicu u kojoj je rekao da je predsjednik Republike Hrvatke i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga dr. Ivo Josipović bio spriječen osobno doći, a potom su otišli. Uslijedio je ministar Ostojić, kojega je, vidjelo se to, ovakvo ponašanje branitelja teško pogodilo.

Iz ranije pripremljenog govora pročitao je svega nekoliko rečenica, potom se povrijeđen i na rubu suza obratio onima koji su otišli:

- Želim vam reći ono što je rekla gospođa Marija (majka Josipa Jovića op.a.) kada je dolazila ovdje. Da sa suzama u očima i s ponosom na vas gleda kao na sinove. Zato, umjesto govora, želim reći jedno: Ovdje sam iznad bilo koje politike odajući počast Josipu Joviću. Učinite to i vi sa svoje strane. Vječna mu hvala, hvala i vama. Ali ja nikad, ali nikad nisam zazviždao svojem vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu. Odajmo počast ovdje onima koji su pali za ovu domovinu, braniteljima - teškim riječima pozvao je ministar Ostojić.

Branitelji ga nisu poslušali, već su nastavili ignorirati govor Milorada Batinića.

- Josipović je obišao sve partizanske spomenike Korduna i Like, mogao je danas ovdje biti s nama - rekao nam je jedan od razočaranih branitelja koji je na sebi nosio oznake Tigrova.

Jedan od branitelja koji su napustili skup kada su govorili izaslanici bio je i Željko Dilber, zadarski branitelj u javnosti poznatiji kao kum generala Ante Gotovine.

- Za sve nas je ovo emotivan trenutak kojega se sjećamo. Ponos i tuga u istom trenutku. Ovo povlačenje je bila jedna spontana, neplanirana reakcija na činjenicu da se predsjednik nije pojavio, ne znam što reći - izjavio je Dilber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:15