BRANITELJI NA PLITVICAMA

PROŠLE SU 23 GODINE OD KRVAVOG USKRSA 'Imamo državu za kakvu smo se borili, ali ne i kakvu smo željeli'

Plitvicka jezera, 310314.Obiljezena je 23. obljetnica akcije "Plitvice" i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovica koji je zivot izgubio na Uskrs, 31. ozujka 1991. godine, kao prvi poginuli hrvatski redarstvenik.Na slici: Branitelj Pajicic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

PLITVIČKA JEZERA - Bez teških riječi i političkih tenzija prošlo je obilježavanje 23. obljetnice pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvičkim Jezerima. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je tamo predstavljao Vladu RH zajedno s ministrom branitelja Predragom Matićem, pokupio je tek nekoliko braniteljskih zvižduka, ali i transparent na kojemu je pisalo "Niko nesme da vas bije sem Hrvatske milicije - s fotografijom iz bolničke postelje vukovarskog branitelja Darka Pajičića koji je istakao "Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara".

KARAMARKO BRANIO BRKIĆA 'Pustite ga na miru, teško mu je. On je heroj Domovinskog rata'

- Odajem počast prvom hrvatskom poginulom redarstveniku Josipu Joviću. Tada, s nepune 22 godine, on i vi sudionici akcije Plitvice, obavili ste zadaću na čemu smo vam i danas zahvalni. Danas se prisjećamo akcije i odajemo počast žrtvi Josipa Jovića, ali i žrtvi svih branitelja, u kojoj je policija bila u prvim redovima, što s ponosom ističemo. Zajedništvo, domoljublje, odvažnost, odlučnost i hrabrost - obilježile su Domovinski rat, ali i Josipova i tisuće drugih žrtava. Ovo je mjesto prve žrtve i oni koji nisu s nama, a bili su dio akcije "Plitvice", kao i dio branitelja koji više nisu s nama - nitko vam ne može uzeti taj ponos i slavu - rekao je ministar Ostojić dodajući da "danas hrvatska policija djeluje u drugim okolnostima i biti hrvatski policajac znači boriti se za mir i sigurnost, ali da nikada nećemo zavboraviti ponos i zajedništvo te sjećanje na Josipa Jovića, prvog od stotine hrvatskih policajaca i branitelja koji su dali život da bi danas imali demokratsku, slobodnu i našu Hrvatsku".

Mladen Grgić, predsjednik Udruge "ATJ Lučko 90" rekao je u svojem govoru da sada "imamo državu za koju smo se borili, ali nije onakva kakvu smo željeli", pozivajući političare da je učine boljom i ugodnijom za život.

Slična je bila i poruka vojnog ordinarija, biskupa Jurja Jezerinca koji je rekao da Hrvastku treba izgrađivati "na temeljima poštenja, pravednosti, sloge, nesebičnosti, ljubavi i hrabrosti, ne gledajući vlastitu promociju, niti korist svoje stranke, nego dobro hrvatskog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:58