KRIVA TAKTIKA

Skandal na Zrinjevcu: Kolinda pred opozivom

    AUTOR:
    • Igor Alborghetti,
    • Ana Plišić

  • OBJAVLJENO:
  • 08.03.2010. u 22:07

Goran Mehkek/CROPIX

Veleposlanica Kitarović htjela je isprovocirati međunarodnu špijunsku aferu kako bi prikrila svoje zloupotrebe položaja u Washingtonu. Suočena s osvetom Šarića, povukla je nesmotrene korake

ZAGREB - Veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović nanijela je štetu ugledu Hrvatske i zato bi mogla biti povučena iz Washingtona, zaključeno je u žurnoj istrazi Ministarstva vanjskih poslova, provedenoj nakon što je izbio špijunski skandal u Veleposlanstvu.

- Htjela je sebe prikazati žrtvom velike međunarodne špijunske afere. Angažirala je američku i njemačku tajnu službu da bi prikrila zloupotrebu položaja. O svojim akcijama nije obavijestila nikoga u Zagrebu! - doznajemo.

Namještena spletka

Spletka koja joj je namještena mogla bi je, zbog njezine pogrešne strategije obrane, stajati veleposlaničkog mandata s neizvjesnom političkom budućnosti u Vladi.

Kolindu Grabar-Kitarović zapazio je njezin prvi šef, tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova Ivo Sanader. Kad je formirao prvu Vladu 2003., zanosna diplomatkinja preuzela je mjesto ministrice europskih integracija. Nakon smjene Miomira Žužula postala je šefica MVP-a. U to vrijeme u hodnicima secesijske palače na Zrinjevcu upoznala je Ivana Šarića, mladog zaposlenika MVP-a.

Ogovaranje Sanadera

- Poslala ga je u Washington mimo natječaja i svake procedure! On nije bio zaposlen u Sedmoj upravi, a ona ga je u Veleposlanstvo u SAD-u poslala kao djelatnika sigurnosne službe - doznajemo na Zrinjevcu. U međuvremenu je došla na zao glas u najužem krugu Ive Sanadera. Jedna od njenih ozbiljnijih grešaka, kažu sugovornici iz vrha HDZ-a, bilo je ogovaranje Sanadera dok je bio na vrhuncu moći. On joj to nije mogao oprostiti, pa ju je smijenio. Navodno na uporni nagovor supruge Mirjane koja, kruži politička legenda, nije podnosila veliku ambiciju plavokose šefice diplomacije. Ipak, imenovanje veleposlanicom u Washingtonu nije bilo tako loše za nju. Hrvatska je očekivala ulazak u NATO, odnosi s Washingtonom su odlični, a Kolinda je barem mogla biti novo, lijepo, lice hrvatske diplomacije u središtu svjetske moći.

Objava na YouTubeu

Tu se drugi put spajaju poslovni putovi Kolinde Grabar-Kitarović i Ivana Šarića. Nakon korektnog odnosa između njih dvoje veze pucaju: veleposlanica odbija produljiti mandat Šariću i želi ga poslati u Zagreb. On kreće u osvetu.

Kao zaposlenik sigurnosne službe u Veleposlanstvu neko je vrijeme pratio i snimao njenog muža. Na YouTubeu je potom i objavio rezultate svog tajnog špijunskog rada: kratke filmiće koji pokazuju da je muž veleposlanice privatno koristio automobil ambasade.

- U istrazi MVP-a utvrđeno je da je veleposlanica Kitarović zloupotrijebila položaj: službeni automobil dala je mužu koji je razvozio djecu i koristio ga za privatne potrebe. Prešao je 50.000 kilometara a amortizaciju i benzin platili su hrvatski porezni obveznici.

Suočena s osvetom Šarića, veleposlanica je povukla je nesmotrene korake. Umjesto da se obrati Zagrebu i sigurnosnoj službi da riješe problem nezakonitog praćenja, ona zove upomoć Amerikance i Nijemce. - Nijemci su shvatili da je to naša unutarnja stvar i nisu se dali uvući. Amerikanci su započeli istragu - kaže jedan od naših sugovornika i dodaje: - Očito, htjela je isprovocirati međunarodnu špijunsku aferu da bi prikrila svoje zloupotrebe.

USPON U KARIJERI

1986. Maturirala u Los Almaosu, SAD

1993.Diplomirala i zapošljava se u MVP-u

1995. Načelnica Odjela za Sjevernu Ameriku

1997. Diplomatkinja u Kanadi

2003. Prva ministrica za europske integracije

2005. Šefica diplomacije

2008. Veleposlanica RH u Washingtonu

Šarić povučen u Zagreb i ne vraća se

Kolinda Grabar-Kitarović i Ivan Šarić mogli bi se opet, treći put sresti. Ovaj put u Zagrebu.

- Ivan Šarić već je povučen u Zagreb i on se više ne vraća u Washington. O sankcijama protiv veleposlanice odlučit će se nakon što završi istraga MVP-a - kaže naš izvor.

Odluka o povlačenju Kolinde Grabar-Kitarović, doznajemo, ovisit će o visini utvrđene štete državnom proračunu i ugledu Hrvatske.

- Naravno da ima slučajeva kada veleposlanici povezu službenim automobilom dijete u školu ili krenu negdje sa supružnikom, ali ovakav slučaj, da se supružniku jednostavno dade automobil MVP-a, to još nije zabilježeno!

Također, još se nismo susreli s tako specifičnom vrstom aktivnosti veleposlanika koji podigne na noge međunarodne tajne službe da bi prikrila štetu - kažu na Zrinjevcu.

Zanimljivi će biti i zaključci interne istrage o povlaštenom statusu Šarića. Veleposlanici će biti jako teško objasniti po kojem je to profesionalnom kriteriju odabrala spomenutog Šarića za osjetljivi posao službenika sigurnosti u ambasadi.

Izdvajamo