NOVI INCIDENT

SKANDAL U VOĆINU Predsjednik odbora za hrvatske branitelje govor završio sa 'Za dom spremni', predstavnici Srba demonstrativno napustili prostoriju

 
Arhivska fotografija, Mato Bubaš
 Petar Žarković / Arhiva Cropix

Mato Bubaš, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije, održao je u subotu govor na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Voćin te ga završio s pozdravom "Za dom spremni", izvijestile su Novosti.

U tom trenutku je među okupljenima bio virovitičko-podravski dožupan iz redova srpske nacionalne manjine Igor Pavković koji je istaknuo kako je ostao zgrožen njegovim činom te dodao da su on i svi ostali Srbi nakon toga demonstrativno napustili prostoriju.

- Svi smo bili zgranuti. Raduje me da nije dobio aplauz, stotinjak prisutnih je pogledalo u pod, vidjelo se da im je neugodno. Mi Srbi smo se pokupili i izašli vani, za nama je krenuo predsjednik općine Vojnić Predrag Filić pokušavajući nas vratiti, ali nismo htjeli - ispričao je Pavković za Novosti.

Među okupljenima su još bili i saborski zastupnik Tomislav Tolušić te Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e, koji je ondje bio u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Sama sjednica je bila obilježena odavanjem počasti poginulim braniteljima, pa su i sve četiri zahvalnice Općine Voćin dodijeljene osobama iz braniteljskih organizacija, a jedan od dobitnika je bio i Mato Bubaš koji je svojim govorom obilježio cijeli događaj.

- Kasnije sam ga nazvao i pitao ga što mu je to trebalo. On je mene pitao zašto se ljutimo. Rekao sam mu da je to zbog ustaškog pozdrava i da je to kao da crta kukaste križeve na sinagogi. On je odgovorio da to nije ustaški pozdrav i da on ustaštvo osuđuje, da su ustaše taj stari hrvatski pozdrav zloupotrijebile. Pitao sam ga tko to kaže, a on mi odgovara, predsjednica to kaže, a on je, kaže, bio član HOS-a i on ga smije koristiti - prepričao je za Novosti taj razgovor Pavković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:14