JUTARNJI OTKRIVA

SKANDAL U VRHU PRAVOSUĐA HRVATSKE Propusti u izboru nove pučke pravobraniteljice

Nova pučka pravobraniteljica, 39-godišnja Lora Vidović, koja se ovih dana uselila u Ured svog prethodnika Jurice Malčića u Opatičkoj 10 na zagrebačkom Gornjem gradu, ne ispunjava ni minimalne zakonske uvjete

Nova pučka pravobraniteljica, 39-godišnja Lora Vidović , koja se ovih dana uselila u Ured svog prethodnika Jurice Malčića u Opatičkoj 10 na zagrebačkom Gornjem gradu, ne ispunjava ni minimalne zakonske uvjete za izbor na tu dužnost - 15 godina staža u pravnoj struci.

U mladoj pravobraniteljici Hrvatska je dobila novi slučaj protuzakonitog izbora na odgovornu javnu dužnost koji neodoljivo podsjeća na slučaj ustavne sutkinje Slavice Bani ili ustavnog suca Ivana Matije.

Naime, članak 11. Zakona o pučkom pravobranitelju nalaže da kandidat za pravobranitelja, uz diplomu pravnog fakulteta, mora imati najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci, te biti “istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela, te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda”.

UNICEF nije struka

Iz biografije koju je Lora Vidović dostavila Saboru vidljivo je da je ta kandidatkinja do 16. prosinca 2012., kad je raspisan ponovljeni natječaj za pučkog pravobranitelja, prikupila 15 godina i 15 dana ukupnog radnog staža. No, je li taj ukupni staž stečen u pravnoj struci?

Lora Vidović rođena je 1973., a diplomu Pravnog fakulteta u Zagrebu stekla je u veljači 1997. Prvi posao dobila je 1. prosinca 1997. u Ministarstvu rada i socijalne skrbi. U tome Ministarstvu ostala je šest i pol mjeseci , a 15. lipnja 1998. prešla je u Ministarstvo vanjskih poslova u kojem je ostala do 1. listopada 2006. U MVPEI-ju je obavljala različite poslove, uz ostalo je 2001. u dvadeset osmoj godini imenovana za atašea u hrvatskom veleposlanstvu u Norveškoj, a po povratku na Zrinjevac bila je treća tajnica za multilateralu. Potom je 1. listopada 2006. imenovana za zamjenicu pravobraniteljice za djecu i na toj je dužnosti ostala do 1. veljače 2010. Zadnje tri godine, od 1. veljače 2010. do izbora za pučku pravobraniteljicu, Lora Vidović radila je kao predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj.

Međutim, zadnje tri godine karijere Lore Vidović provedene na čelu hrvatskog ureda UNICEF-a ni u kojem slučaju ne mogu se tretirati kao poslovi u pravnoj struci. Naime, ni sam UNICEF posao voditelja svojih ureda u državama diljem svijeta ne smatra pravnim poslom. Vidljivo je to iz UNICEF-ovih dokumenata te iz aktualnih natječaja.

Ugled promicatelja?

Propisani formalni uvjet za dužnost voditelja nacionalnog ureda UNICEF-a je diploma bilo kojeg fakulteta društvenih ili humanističkih znanosti. Njezina prethodnica na čelu UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Tanja Radočaj nije pravnica, nego diplomirana psihologinja.

Dakle, od ukupno 15 godina i 15 dana staža koje je prikupila do javljanja na natječaj za pučkog pravobranitelja, Lora Vidović je u pravnoj struci, i to uz vrlo dobrohotno iščitavanje njezine biografije, provela svega 12 godina. Zadovoljava li ta pravnica nepotpune pravničke karijere drugi važan uvjet za dolazak na dužnost koji nalaže da ombudsman mora biti istaknuti stručnjak koji uživa ugled zaštitnika i promicatelja ljudskih prava? Koliko god se trudili, ni na trag takve djelatnosti i ugleda nismo naišli.

U izboru trećeg pučkog pravobranitelja Sabor je, ne prvi put, svjesno pogazio vlastite zakone dajući prednost političkoj podobnosti nad stručnošću i integritetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 22:22