AFERA DRAGULJI

SKANDALOZNA ODLUKA SUDA Presedan koji će zastrašiti svjedoke i uvesti ‘zakon šutnje’

Kazneni progon svjedokinje Terezije Barbarić jedan je od načina na koje Zagorec može zatražiti reviziju

Nakon što je zagrebački Općinski sud ovoga tjedna potvrdio optužnicu koju je Vladimir Zagorec podigao protiv Terezije Barbarić u kojoj je tereti za lažno svjedočenje u postupku poznatom kao “afera dragulji”, postavlja se pitanje kakve će reperkusije na sudsku praksu imati ova presedanska optužnica.

Hoće li sudbina “danas svjedok - sutra optuženik” osim Terezije Barbarić snaći još neke krunske svjedoke u razvikanim kaznenim predmetima, tj hoće li Zagorčeva tužba potaknuti i druge pravomoćno osuđene zločince da kazneno gone svjedoke koji su ih teretili.

I raniji Zakon o kaznenom postupku (ZKP) dopuštao je pravomoćno osuđenom da nakon okončanja kaznenog postupka tuži svjedoke za lažno svjedočenje, ako za to ima dokaze.

Kazneni progon svjedokinje Terezije Barbarić jedan je od načina na koje Zagorec može zatražiti reviziju već okončanog kaznenog postupka. Zagorec je, međutim, mogao zatražiti obnovu sudskog postupka u slučaju dragulji i bez kaznenog progona svjedokinje, ali za takvo što je morao pribaviti neki novi dokaz koji bi nedvojbeno poljuljao presudu protiv njega.

Kako takav dokaz očito nije pronašao, Zagorec se odlučio na kazneni progon svjedokinje.

Zanimljivo je to da je i Vrhovni sud u pravomoćnoj presudi donesenoj kojom je odbacio Zagorčevu žalbu i potvrdio prvostupanjsku presudu na sedam godina zatvora naveo da odbacivanje njegove žalbe “ne isključuje mogućnost da optuženik podnese kaznenu prijavu protiv svjedoka za koje tvrdi da su u ovom postupku lažno iskazivali, te ukoliko bi se dokazalo da se pobijana presuda doista temelji na iskazu svjedoka za koji bi u novom sudskom postupku bilo dokazano da je lažan, ostala bi jasna zakonska mogućnost zatražiti obnovu pravomoćno okonačnog kaznenog postupka”.

Iako iz DORH-a nisu željeli komentirati odluku Općinskog suda u Bajićevu taboru su prilično nezadovoljni jer su uvjereni da će ona potaknuti niz osuđenika da iz čiste osvete iniciraju kazneni progon krunskih svjedoka te da bi to moglo zastrašiti svjedoke, odvraćati ih od svjedočenja i otežati dokazivanje kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:41