ČIJA JE ODGOVORNOST?

SKANDALOZNI NALAZ INSPEKTORA RADA Izvanredni otkaz trudnici u 5. mjesecu trudnoće zbog toga što nije pospremila ormar nije im sporan

 
 CROPIX / Facebook

Izvanredni otkaz zaposlenici u petom mjesecu trudnoće zbog toga što nije pospremila ormar kako joj je naložila šefica nije sporan za Inspektorat rada. Proizlazi to iz nalaza inspekcijskog nadzora provedenog u prosincu u Centru za posebno skrbništvo, čija je ravnateljica Nela Bodrožić-Selak početkom listopada prošle godine dala trudnoj zaposlenici otkaz, koji je naknadno, nakon reakcija javnosti i resornog Ministarstva demografije, povučen.

Upravno vijeće Centra, koje je u listopadu najavilo da će u najskorije vrijeme zatražiti očitovanje ravnateljice i razmotriti njezinu odgovornost, do sada to još nije učinilo. Kako doznajemo, sjednica Vijeća bila je zakazana za sredinu siječnja, no ponovno je odgođena.

Ključni dokazi

Nalaz Inspektorata rada - koji je, kako u njemu jasno piše, temeljen isključivo na izjavama ravnateljice i dokumentaciji koju im je ona podastrla - bit će svakako ključni dokument ravnateljičina očitovanja.

Viša inspektorica koja je provodila nadzor s ostalim zaposlenicima, pa ni sa zaposlenicom koja je dobila otkaz, uopće nije razgovarala. No, kako su nam odgovorili iz Ministarstva rada, to je uobičajena praksa.

- Vezano uz način utvrđivanja činjeničnog stanja u inspekcijskom nadzoru inspektora rada, Zakonom je propisano načelo samostalnosti i slobodne ocjene dokaza službene osobe koja vodi postupak - odgovorili su, dodajući da saslušanje podnositelja predstavke ili drugih osoba kao svjedoka u inspekcijskom nadzoru nije uobičajeno.

A nalaz je, tvrde naši sugovornici, prepun netočnosti i nepotpunosti koje su se lako mogle provjeriti.

Naime, u nalazu u bitnome stoji kako je ravnateljica “zbog osobito teške povrede obveza iz radnog odnosa” dala otkaz zaposlenici 4. listopada, da je zaposlenica sljedećeg dana, 5. listopada, dostavila potvrdu da je trudna te da je 10. listopada, s obzirom na to da Zakon o radu zabranjuje otkaz trudnici, ravnateljica povukla odluku o otkazu. To odgovara tumačenju ravnateljice koja tvrdi da uopće nije znala da je zaposlenica trudna te da je otkaz povučen čim je to saznala. No, izjave zaposlenika koje su napisane baš na zahtjev ravnateljice, kao i materijalni dokazi, ukazuju na upitnost takvog tijeka događaja.

Kasna otprema

Naime, Centar za posebno skrbništvo mali je kolektiv u kojem se itekako dobro znalo da je zaposlenica trudna te je, kad je dobila otkaz, već imala i vidljivi trbuščić. Nadalje, mailom je službeno obavijestila ravnateljicu o trudnoći 5. listopada u 8.34 sata, u 11 sati je donijela potvrdu ginekologa, o čemu postoji službena bilješka, a ravnateljica joj je ipak u 13.19 sati poštom poslala otkaz. Ravanteljica pak u odgovoru koji nam je dostavila tvrdi da je mail poruku primila znatno kasnije “zbog greške na serveru”, koje se ostali zaposlenici ne mogu sjetiti.

Također, u inspekcijskom nalazu stoji da je odluka o povlačenju otkaza donesena 10. listopada, prije reakcije javnosti i Ministarstva demografije. No, zašto je onda ta ista odluka zaposlenici poslana tek 19. listopada?

- Odluka je stavljena u otpremu, no zbog bolesti administratora prijem i otprema pošte u cijelom uredu je kasnila danima, a treba napomenuti da ravnatelj ne vrši prijem i otpremu pošte već je za isto zadužen administrator - trvrdi ravnateljica. No, Knjiga pošte koja se vodi u Centru jasno pokazuje da se pošta svih tih dana normalno otpremala. Obavijest o povlačenju otkaza pak nije poslana preko Knjige pošte, već izravno, i to u 20.44 sata, daleko nakon završetka radnog vremena Centra.

- Sve je to lako provjerljivo i dokazivo. Da je netko htio provjeriti, lako bi saznao da je ravnateljica znala da je zaposlenica trudna, da joj je, unatoč tome, odlučila dati izvanredni otkaz, da ga je povukla tek nakon pritiska, što otvara sumnju da je antedatirala dokumente - kažu naši sugovornici. Jutarnji list je upite o spomenutom slučaju na adrese ravnateljice i resornog Ministarstva uputio 19. listopada, istog onog dana kad je, u večernjim satima, zaposlenici poslana odluka o povlačenju otkaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:46