SLUČAJ PROSLIJĐEN INSPEKCIJI

ŠKOLA U KOJOJ JE SNIMLJENO MALTRETIRANJE PROFESORA PRVA U RH DOBILA UNICEF-ov STATUS 'ŠKOLA BEZ NASILJA' Ravnateljica: 'Ne mogu shvatiti motive...'

Videosnimku učeničkog maltretiranja profesora matematike Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srijedu je proslijedilo prosvjetnoj inspekciji, a od ravnateljice škole zatraženo je hitno očitovanje.

Snimka objavljena na YouTube kanalu pod nazivom "Provociranje profesora dok nije poludio" prikazuje nemoguću radnu atmosferu u razredu u kojem se učenici dobacuju predmetima. Nastavnikov očaj vidljiv je u trenutku kada trči razredom, skuplja učeničke stvari i baca ih kroz prozor.

Video je navodno snimljen još prošle godine u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" Marčan. Riječ je o prvoj školi u Hrvatskoj koja je dobila UNICEF-ov status "Škola bez nasilja". Ravnateljica Rajka Tršinski u srijedu nam je potvrdila autentičnost snimke, uz napomenu kako za nju do objave u medijima nije znala. Navodno je video snimio bivši učenik škole.

- Ne mogu shvatiti motive osobe koja je objavila taj video - rekla je ravnateljica koja ipak nije iznenađena "idejom" učenika jer je tijekom njezina dugogodišnjeg rada u školi bilo incidentnih situacija. Svi incidenti za koje su saznali završili su sankcijama, odnosno izrečenim pedagoškim mjerama.

Tršinski u svom odgovoru navodi kako ni nju, ni bilo koga maltretirani profesor nije obavijestio o incidentu kako bi škola mogla reagirati. U školi postoji osoba koja štiti dostojanstvo zaposlenika pa je kolega, navodi ravnateljica, svojim nereagiranjem zapravo "dozvolio" da sve ostane na tome.

- Svjesna činjenice da svi ne vide istu stvar jednako, rezultat je stigmatiziranje škole jer smo uvijek krivi, osobito u očima roditelja. Nastavnik je osoba koja se mora znati nositi sa svim izazovima koje taj posao zahtijeva, a da je to često jako teško, znaju svi koji rade u školama - ističe ravnateljica. Dodaje kako će, unatoč završenoj školskoj godini, pokušati istražiti slučaj zbog kojega je počinjena velika šteta ugledu škole.

Ravnateljica napominje da će u ponedjeljak na tu temu biti održan sastanak u školi. Prema njezinim riječima, profesor sa snimke nije dostupan za izjave jer je zauzet obvezom ocjenjivanja ispita državne mature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:06