SUKOB

Škorić odustao od mjesta šefa osječkog HDZ-a zbog ultimatuma iz Zagreba?

Josip Škorić
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, odustao je od kandidature za predsjednika osječkog HDZ-a. Razlog je, kažu izvori iz HDZ-a, svojevrsni ultimatum koji mu je stigao iz Zagreba. Navodno mu je iz središnjice HDZ-a poručeno da neće više moći biti na čelu državne tvrtke ako se kandidira za šefa osječkog HDZ-a.

Doznajemo da je iz Zagreba stigla i sugestija kako bi trebalo izabrati nekoga novog, mladog i prošlošću neopterećenog čovjeka. Odustajanje Škorića, kojemu je protukandidat trebao biti Domagoj Mikulić, predsjednik Mladeži HDZ-a Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik koji je dobio i javnu podršku šefa osječko-baranjskog HDZ-a, župana Ivana Anušića, izazvao je revolt među članstvom gdje Škorić ima potporu. Kandidaturu mu je podržala GO Mladeži HDZ-a Osijek, kao i predsjedništvo tamošnje organizacije utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” koji su tekst podrške poslali i u središnjicu stranke u Zagreb.

- Rekli su mu da je to nekakav načelan sukob interesa, iako nama nije jasno kakve veze ima dužnost šefa HDZ-a Osijek s funkcijom predsjednika uprave državne tvrtke. Kako je u Hrvatskim cestama počeo nekoliko važnih projekata te kada je osjetio da ga središnjica ne želi, Škorić je odlučio odustati od kandidature, iako mu to nije bilo lako - rekao je jedan osječki HDZ-ovac i dodao da su podržavatelji Škorića ogorčeni na središnjicu, jer se direktno umiješala u izbore za šefa osječkog HDZ-a.

- Škorić je jedan od utemeljitelja HDZ-a, a bio je tu i u najtežim danima nakon raskola s Glavašem kojemu se uvijek suprotstavljao. A kao čelni čovjek HC-a puno je učinio za Osijek - dodao je naš sugovornik, koji smatra da je Anušićeva javna podrška Mikuliću događaj bez presedana u unutarstranačkim izborima.

- Predsjednik Županijske organizacije ne bi smio javno podržavati niti jednog kandidata - ističe. Župan Anušić kaže, pak, da ne vidi ništa sporno u podršci Mikuliću.

- Poznajem ga dugo, dijete je HDZ-a, imamo i sličan politički put. Mislim da imam pravo podržati čovjeka koji je sa mnom od početka - rekao je Anušić, koji je komentirao i povlačenje Škorića.

- Gospodin Škorić je sam odustao. Njegovo radno mjesto je u Zagrebu, a posao šefa gradske organizacije nije vikend-posao, nego se radi sedam dana u tjednu 24 sata. Cilj nam je stabilan HDZ koji će na sljedećim lokalnim izborima preuzeti odgovornost za grad Osijek - rekao je Anušić. Škorić se nije javljao na pozive, a njegova je struja odlučila kandidirati Ivana Radića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:04