IZBORNA KAMPANJA

ŠKORO OD SLJEDEĆEG TJEDNA I FORMALNO U PREDSJEDNIČKOJ UTRCI, BIT ĆE NEZAVISNI KANDIDAT Marijana Petir mogla bi postati savjetnica Grabar-Kitarović

 CROPIX

- Miroslav Škoro će do konca lipnja službeno objaviti da kreće u utrku za predsjednika RH. Iako će ga podržati stranke iz koalicije Hrvatski suverenisti, Škoro će u utrku krenuti kao nezavisni kandidat. Na kraju će ga podržati cijela desnica - tvrdi jedan od glavnih podupiratelja Škorine kandidature.

Na naše pitanje je li točno da će do kraja mjeseca objaviti svoju kandidaturu, Škoro u srijedu nije odgovorio.

I dok jedan od lidera Hrvatskih suverenista misli da će Zlatko Hasanbegović ostati neutralan, neki u Škorinom taboru vjeruju da bi ih on na koncu ipak mogao podržati.

- Ako postane novi predsjednik Neovisnih za Hrvatsku, onda mislim da bi mogao podržati Škoru. Trenutna šefica stranke Bruna Esih sklona je, naime, aktualnoj predsjednici - uvjeren je izvor iz Škorina tabora.

Rano za prognozu

Zlatko Hasanbegović kaže da je još prerano za bilo kakva nagađanja koga će Neovisni za Hrvatsku podržati u predsjedničkoj utrci.

- U stranci ćemo sjesti i donijeti odluku. Ali predsjednički izbori još su daleko i nitko se još osim Milanovića nije kandidirao - rekao je.

Bruna Esih nam je u srijedu poručila da će odluku o tome koga će podržati na izborima njena stranka donijeti “kad dođe vrijeme”. Nije otklonila mogućnost da se sama kandidira za predsjednicu RH.

- I o tome će biti riječi kad i ako dođe vrijeme - kaže Esih.

Politički kuloari bruje da će se Marijana Petir, kojoj istječe mandat u Europskom parlamentu, aktivno uključiti u kampanju Grabar-Kitarović i političku karijeru nastaviti uz aktualnu predsjednicu RH. Pitali smo je u srijedu koga će podržati u predsjedničkoj utrci i hoće li se možda i sama kandidirati.

- Preuranjeno je govoriti o podršci dok još nisu istaknute sve kandidature - kaže Petir.

U borbi za glasove desnijih i konzervativnijih glasača predsjednici Grabar-Kitarović osim Petir mogli bi pomoći i pripadnici konzervativnog krila HDZ-a poput Davora Ive Stiera, koji je nedavno de facto najavio da će se u proljeće iduće godine na izborima za novog šefa HDZ-a kandidirati protiv Andreja Plenkovića. Tu se, naravno, postavlja pitanje kako bi se eventualan angažman Stiera uklopio u plan predsjednice da u kampanji jako blisko surađuje s Plenkovićem.

- Nema još nikakve odluke u smislu formiranja izbornog stožera i ljudi koji će biti u timu. Ono što želimo jest okupiti ljude iz HDZ-a što šireg političkog spektra. Dakle, ako doista Stier na koncu bude u predsjedničinom stožeru ta odluka neće biti soliranje Grabar-Kitarović, nego rezultat njenog dogovora s Plenkovićem - kaže naš izvor.

- Naravno da će Stier podržati njezinu kandidaturu, a ako njezin tim procijeni da im je njegova pomoć potrebna, on će vidjeti kako joj može pomoću u utrci za još jedan mandat - kaže naš sugovornik.

Nakon što je liderica Suverenista Ruža Tomašić nedavno izjavila da bi u drugom krugu glasala za Grabar-Kitarović ako joj protivnik bude Milanović, pojavila su se razna tumačenja i pitanja je li to njezin prvi znak odmicanja Škore.

Stala na loptu

Upućen izvor tvrdi da će Tomašić vrlo vjerojatno podržati kandidaturu Miroslava Škore, a da je tom izjavom o glasanju za predsjednicu u slučaju da u drugi krug uđe Milanović samo htjela stati na loptu.

- Naime, neki iz Suverenista, kao i TV voditelj Bujanec, počeli su previše gaziti po Grabar-Kitarović. Dobro je da se Tomašić ne uključuje u tu hajku jer treba imati na umu da su mnogi njeni birači glasali i za Grabar-Kitarović - tvrdi naš izvor.

Iako će konačna odluka o tome hoće li i gdje točno Thompson pjevati za Dan pobjede donijeti u petak, u srijedu je iz HDZ-a izbačeni ličko-senjski župan Darko Milinović napravio prvi korak. U novom prijedlogu županijskog proračuna osigurao je 200 tisuća kuna za pokrivanje organizacijskih troškova proslave Dana pobjede na Krbavskom polju.

- Nakon konzultacija s našim gradonačelnicima i načelnicima, Thompson će u petak odlučiti hoće li sudjelovati u toj proslavi. Što god odluče, ja ću to podržati - kaže Milinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:51