ZAJEDNIČKI NASTUP

ŠKORO S MOSTOM I SUVERENISTIMA STVARA PLATFORMU ZA PARLAMENTARNE IZBORE? Širi se podrška nezavisnom predsjedničkom kandidatu, stiže i Hasanbegović

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Nakon što su se oko predsjedničkog kandidata Miroslava Škore dosad okupile političke snage desnije od HDZ-a na čelu s platformom Hrvatski suverenisti, koju čine Hrast, Hrvatska konzervativna stranka i katoličko-konzervativne organizacije poput inicijative Istina o Istanbulskoj, jučer im se pridružio i Most.

Nakon što je Glavni odbor Mosta većinom glasova odlučio da neće imati svog kandidata nego će podržati Miroslava Škoru, lidera Mosta Božu Petrova pitali smo planira li Most zadržati suradnju sa Škorom i sa svim ostalim strankama koje ga podupiru (Hrastom, HKS-om...) i nakon predsjedničkih izbora.

Sve se mijenja

- Mi smo razgovarali isključivo s gospodinom Škorom i razgovarali smo o predsjedničkim izborima - rekao je Petrov, izbjegavši odgovoriti direktno na naše pitanje planira li Most sa Suverenistima i Miroslavom Škorom (ako prije ne postane predsjednik RH) zajednički nastupiti na parlamentarnim izborima u jesen 2020.

Budući da će se oko Škore, osim Suverenista i Mosta, okupiti najvjerojatnije još neki desni politički akteri, poput Zlatka Hasanbegovića, jučer smo neslužbeno s visokim dužnosnikom Mosta razgovarali o ideji stvaranja široke desne koalicije koja bi, predvođena Škorom, zajednički nastupila na parlamentarnim izborima iduće godine.

- Ne razmišljam o tome hoće li Škoro, ako ne postane predsjednik RH, ići na parlamentarne izbore, kao niti hoćemo li biti u istoj ekipi, premda će Most sigurno igrati veliku ulogu na tim izborima. Ideja o pokušaju zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore svih stranaka koje sada podržavaju Škoru ima smisla tek nakon što vidimo rezultate predsjedničkih izbora. Jer ako Škoro pobijedi, sve se mijenja. I od te suradnje desnih stranaka neće biti ništa - kaže.

Poput izvora iz Mosta, i velika većina naših sugovornika iz drugih stranaka koje podržavaju Škoru, kao i iz HDZ-a, smatra da je stvaranje široke fronte desnije od Plenkovićeva HDZ-a moguće samo ako se ispune dva uvjeta: ako Škoro ne uspije postati predsjednik, ali ostvari jako dobar rezultat na izborima - oko 20% glasova u prvom krugu.

A što će napraviti Miroslav Škoro ako se ispune ta dva preduvjeta, točnije hoće li ostati u politici i sudjelovati na parlamentarnim izborima iduće godine ako ostvari dobar rezultat na predsjedničkim, ali ipak nedovoljan da postane šef države, pitali smo jučer njegov stožer.

Škorine promjene

- Miroslav Škoro je odlučan u tome da provede nužne promjene u Hrvatskoj. Predsjednički izbori su prvi i glavni način na koji se to može učiniti u ovom trenutku i na njih smo fokusirani. Ali, naravno da smo svjesni činjenice kako to nije jednini način - poručili su nam jučer iz Škorina stožera.

Indirektna poruka je jasna: Miroslav Škoro ne isključuje mogućnost natjecanja na parlamentarnim izborima 2020. ako ne bude izabran za predsjednika RH. Škoro bi, dakle, s Mostom zajedno do pobjede, a ako u tome ne uspiju na predsjedničkim izborima, hoće li pokušati još jednom do pobjede na parlamentarnim, zajedno s Mostom i Suverenistima, pitali smo Hrastova zastupnika Hrvoja Zekanovića.

Široko okupljanje

- Suverenisti su jasni. Mi pozivamo na široko okupljanje desnih, suverenističkih političkih opcija. Ali, treba znati da su od svih desnih stranaka - Mosta, Nezavisnih za Hrvatsku i drugih, koje su se natjecale na europskim izborima, upravo Suverenisti bili jedini pobjednici. Mi smo jedini osvojili mandat u Europskom parlamentu. Pozdravljamo podršku Mosta Miroslavu Škori, a za daljnju suradnju s nama Most bi se trebao potpuno jasno ideološki odrediti - rekao je Zekanović.

Neslužbeno doznajemo kako su Suverenisti uvjereni da će Škoro, ako ne postane predsjednik RH, ostati u politici. - On je naš politički i ideološki istomišljenik, mislim da ćemo zajedno s njim izaći na parlamentarne izbore - kaže jedan suverenist.

Slično razmišlja i Zlatko Hasanbegović koji bi već idući tjedan mogao sa Željkom Glasnovićem i Zekanovićem osnovati zajednički saborski klub zastupnika. Hasanbegović će se uskoro. gotovo sigurno - pridružiti Mostu, Suverenistima i ostalima koji podržavaju Škorinu predsjedničku kandidaturu.

- Jasno vam je valjda koje kandidate neću podržati. Škorini birači su oni koje je HDZ bespovratno izgubio sve dok će na čelu stranke biti Andrej Plenković. Moji birači od mene očekuju da podržim Miroslava Škoru - rekao nam je jučer Hasanbegović i naglasio da su predsjednički izbori samo predigra za one prave - parlamentarne izbore.

Okupljanje na desnici pozorno prate i u HDZ-u, a mnogi u vladajućoj stranci uvjereni su da će Škoro s desnom frontom izaći na parlamentarne izbore ako izgubi predsjedničke.

- Ako Škoro osvoji dvadesetak posto na predsjedničkim izborima i ako stranke koje ga podržavaju - Most, Suverenisti, Hasanbegović... - ostanu na okupu sa željom da idu zajedno na parlamentarne izbore, to bi mogla biti ozbiljna priča. Škoro nema što izgubiti, a može puno dobiti ako izađe na parlamentarne 2020. godine. A stranke koje ga sada podržavaju mogu ostati zajedno samo ako Škoro ostane u toj priči - tvrdi izvor iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:47