RECESIJA JE I U HV-u

Skromna proslava Dana Oružanih snaga, bez padobranaca koji padaju u publiku

Karlovac, 280510.Svecano obiljezavanje Dana oruzanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske na gradskom stadionu. Svecanost su uvecali predsjednici Republike, Vlade i Sabora: Ivo Josipovic, Jadranka Kosor i Luka Bebic. Na slici predsjednik Josipovic i zapovjednik kopnene vojske general Mladen Kruljac.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

KARLOVAC - Svečanim mimohodom i postrojavanjem 1400 vojnika svih rodova vojske danas je na nogometnom stadionu Branko Čavlović-Čavlek u Karlovcu proslavljen Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske, a prvi puta general Mladen Kruljac, kao zapovjednik HkoV-a prijavak je predao predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku Ivi Josipoviću.

Predsjednik Josipović, premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministar obrane Branko Vukelić, bivši predsjednikn Stjepan Mesić, ministri hrvatke Vlade, te kompletan vojni vrh s uzvanicima i nekoliko tisuća Karlovčana uživao je u programu, mnogo skromnijem od prošlogodišnjeg.

- Bez žrtve branitelja i pripadnika Oružanih snaga danas ne bi bilo suvremene demokratske Republike Hrvatske, stoga smo dužni prema generaciji branitelja što je RH danas je međunarodno afirmirana, pouzdan saveznik i partner. Bez sigurnosti i stabilnosti nema prosperiteta. Upravo ste vi svojim profesionalnim pristupom obavljanju zadaća u zemlji i inozemstvu doprinjeli stvaranju ugleda RH - rekao je vojnicima, čestitajući njihov dan, predsjednik Josipović.

Napomenuo je kako su se financijski problemi odrazili i na njih, pred čime ne treba zatvarati oči, ali je pooručio da sigurnost građana nikada neće biti upitna.

- S ponosom pozdravljam pobjedničku hrvatsku vojsku i čestitam vam vaš dan. 28. svibnja je dan koji nas puni ponosom, jer smo izborili slobodu i slobodnu RH ćemo ostaviti naraštajima koji će doći iza nas. Važan nam je naš nacionalni ponos, jer samo onaj tko sebe poštuje, može poštovati i druge. Poštujemo sebe i svoje velikane - poručila je premijerka Kosor pozdravljajući sve branitelje i podsjećajući nazočne na zasluge prvog predsjednika Franje Tuđmana.

U letačkom programu sudjelovala su tri helikoptera Mi-171Sh, a potom i tri MIG-a 21, te na kraju akro-grupe PC-9 ' Krila Oluje'. Padobranaca, koji su se osramotili na ovogodišnjoj proslavi Bljeska, kada su čak trojica od njih 15 nespretno sletjeli, nije bilo .

Događaj je zaključen bogatim porcijama graha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:36