SLABI IZGLEDI NA SUDU ZA 'ŽRTVE GENOCIDA KRAJINE'

Skupi 350 dolara, par žrtava i podnesi tužbu

 Josip Bistrović/CROPIX

ZAGREB - Kako je itko mogao znati što će se dogoditi u Oluji, koliko su zločina počinili Hrvati - upitala se retorički odvjetnica Jadranka Sloković komentirajući zajedničku tužbu pred američkim sudom.

Naime, srpsko udruženje u SAD-u “Žrtve genocida Krajine” od američke korporacije L-3 Communications potražuje 10,4 milijarde dolara jer su njihovi zaposlenici omogućili da se 1995., tijekom operacije Oluja, dogodi genocid nad Srbima.

- Po toj bi logici svatko tko proda oružje mogao biti odgovoran ako se njime počini zločin, morala bi postojati neka razina izvjesnosti da će zločini biti počinjeni ako već ne dokazi koji bi to nedvosmisleno potvrdili - rekla je i dodala kako je tužba zapravo uvredljiva jer pretpostavlja da su Hrvati spremni počiniti zločine nad 200 tisuća ljudi.

Inače, za ovakvu tužbu je dovoljno naći nekoliko žrtava, odrediti ukupni broj osoba koje su obuhvaćene zločinom i tada, uz uplatu od oko 350 dolara američkom sudu, može se podnijeti zajednička tužba.

U slučaju da sud dosudi u korist podnositelja tužbe, tada se javno pozivaju sve osobe žrtve da se jave sudu i pokupe svoj dio naknade. U ovom slučaju to bi bilo 25 tisuća dolara kojima treba pribrojiti i kamate.

Podnositelj tužbe, odvjetnik D’Amato, među ostalim, tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije, tražio je subpoenu za Clintona, drugom prilikom je tužio Hrvatsku tvrdeći da je otela BMW jednom Muslimanu tijekom rata u BiH, za što je tražio oko 8 milijuna dolara, a nedavno je pokrenuo postupak protiv mađarskih željeznica jer su njihovim vlakovima Židovi transportirani u koncentracijske logore za što, u ime žrtava, traži 240 milijuna dolara. Uobičajena je nagrada oko 10 posto od ostvarene svote za odvjetnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:20