INVESTICIJSKI POTHVAT

SLAVNI NOGOMETAŠ POSTAO SUVLASNIK HRVATSKOG START-UPARakitić uložio u aplikaciju preko koje ćesvjetske zvijezde dijeliti darove fanovima

Na platformu su se već uključili Srna, Kalinić i Halilović, a Rakitić želi uključiti Neymara, Iniestu, Piquea i njegovu suprugu Shakiru

Ivan Rakitić, hrvatski nogometni reprezentativac i prvotimac Barcelone, krenuo je po uzoru na strane sportske, glazbene i filmske zvijezde u poslovne vode i investirao novac u hrvatski start-up Scorrers.

Riječ je o projektu čiji je idejni začetnik i osnivač Ivan Ilečić, poznat po analitičkoj aplikaciji Once Football, a glavni im je savjetnik poslovni anđeo Hrvoje Prpić, koji je s Ilečićem već radio na Onceu. U priču su već uključeni i poslovni ljudi iz Njemačke i Velike Britanije. Rakitić će, osim kao investitor u tvrtki, preuzeti i ulogu suvlasnika i aktivno će se uključiti u razvoj posla.

Besplatna aplikacija

Scorrers je besplatna aplikacija za Android i iOS uređaje zamišljena kao giveaway platforma putem koje zvijezde svojim fanovima poklanjaju memorabilije, rekvizite i svoje druge vrijedne artikle. Ti rekviziti na zidu aplikacije stoje približno 20-ak dana i za to vrijeme korisnici putem skupljanja lutrijskih listića povećavaju svoje šanse za osvajanje poklona.

Izvlačenje se uvijek, zbog transparentnosti, odvija uživo, a osvojene stvari, primjerice dresovi, kopačke, albumi, VIP ulaznice i ostalo pobjedniku se besplatno dostavljaju na kućnu adresu u posebnim dizajnerskim kutijama.

- Ideja je da Scorrers za korisnike zauvijek bude potpuno besplatan, a da svjetske zvijezde ne moraju ništa raditi osim dijeliti poklone svojim fanovima. Mi smo, ustvari, giveaway platforma, odnosno posrednik, preuzimamo poklone, dostavljamo ih, održavamo aplikaciju i obavljamo sve ostalo što treba - govori Ilečić.

Poslovni plan je ambiciozan: u 24 mjeseca prikupiti između 200 i 500 poznatih osoba i s njima dovući oko deset milijuna njihovih korisnika.

- Zvijezde će poklanjati svoje stvari i razveseljavati svoje obožavatelje, a njihov će broj samo rasti. Sav sadržaj sa Scorrersa može se dijeliti na Facebooku, Instagramu i Twitteru, a time će se krug samo povećavati - kaže idejni začetnik.

Dostupan dva mjeseca

Scorrers je u Google Playu i Apple Storeu dostupan tek dva mjeseca, ali već prikuplja bazu korisnika i zvijezda koje na njemu dijele stvari. Nikola Kalinić, Roberto Hilbert, Alen Halilović, Admir Mehmedi, Darijo Srna, Duje Čop, Sebastian Boenisch, Dario Krešić i Ivan Rakitić samo su neki celebrityja koji su na Scorrers već stavili ono što daruju. Vrijednost određenih darova može dosezati i do tisuću dolara.

- Za start-up koji gradi veliku bazu korisnika važno je imati poznatog suvlasnika i zbog fanova i zbog sponzora, ali i ulagača. Ivan Rakitić na društvenim mrežama ima više od 7 milijuna sljedbenika, a kad nam se pridruže imena samo iz svlačionice Barcelone, poput Neymara, Suareza, Piquea ili možda njegove supruge Shakire, taj se broj penje na vrtoglavih 200 milijuna ukupnih sljedbenika. Bili bismo zadovoljni kad bi ih na našoj platformi slijedilo samo 1 posto fanova - kažu pokretači.

Scorrers bi bio zadovoljan kada bi od njihovih postova na Instagramu i Twitteru, gdje pozivaju svoje fanove na Scorrers platformu, dobili 0,5 do 1 posto njihovih korisnika. To bi bio odličan početak za Scorrers, smatra Ilečić. Budući da se na aplikaciji još radi, Barcelonine zvijezde trebale bi se pridružiti platformi za koji mjesec.

Niža evaluacija

Ilečić je dizajn povjerio Nenadu Papiću, nagrađivanom UX stručnjaku koji je radio i na Once Footballu, a iako su ideja i dizajn hrvatski, tvrtka Scorrers Limited osnovana je u Londonu, što zbog lakšeg apliciranja za investicije, što zbog olakšica koje u Velikoj Britaniji omogućavaju invrestitorima da ulože u start-up posao i dobiju 50 posto natrag kroz porezne olakšice.

O tome kako namjerava monetizirati ideju, zasad ne otkriva mnogo. Nenametljive reklame, ali samo one vrhunskih svjetskih brandova. To je samo jedan od načina, kaže.

- Završavamo drugi investicijski krug, uz Rakitića imamo i dva engleska ulagača, svi potencijalni domaći i strani ulagači još su dobrodošli trenutno po nižoj valuaciji koja će za šest mjeseci, bude li sve išlo prema planu, biti dva do tri puta veća - završava Ilečić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:00