NE SPREMAJTE KIŠOBRANE

SLIJEDI VELIKA PROMJENA VREMENA Bit će pljuskova, grmljavine i nevremena, pogledajte gdje će temperature pasti i za desetak stupnjeva!

 
 Goran Mehkek/Duje Klarić/Ranko Šuvar / Cropix

Nakon što su se zadnji dani svibnja pokazali kao topliji od prosjeka za to doba godine, lipanj je već donio prave vrućine i sparine. Ljeto koje je pred nama, sudeći prema dostupnom prognostičkom materijalu, nastavit će se u sličnom tonu.

Tjedan počinje ponovno visokim temperaturama. Pretežno sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vruće prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda. Dnevni razvoj naoblaka mjestimice bi mogao donijeti i pokoji kratkotrajni pljusak, no najviše dnevne temperature kretat će se većinom između 28 i 31 °C.

Još će se u utorak i srijedu temperature penjati do ili preko 30 °C, no jugozapadni vjetar najavit će promjene. DHMZ za utorak najavljuje vrućinu uz jugo pa se potkraj dana u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu mogu već očekivati pljuskovi.

Već bi srijeda mogla donijeti nestabilno vrijeme koje će biti izraženo krajem tjedna, i pljuskove s grmljavinom, a lokalno je moguće i izraženije nevrijeme. U srijedu će na Jadranu jugo i jugozapadnjak postupno skretati na sjeverozapadnjak i buru, no niže temperature zraka očekuju se tek u četvrtak.

U cijeloj zemlji će u četvrtak uz okretanje vjetra na sjeverni i sjeveroistočni osvježiti. U kopnenom dijelu Hrvatske temperature će pasti za desetak stupnjeva, a u Dalmaciji i Istri razlike neće biti tolike obzirom da su u nekim gradovima i ovih dana temperature bile podnošljivije.

U Zagrebu se od četvrtka do nedjelje očekuje kiša, a slične vremenske prilike najavljuju se i za veći dio Hrvatske. Kišni dani mogli bi izbjeći dijelove Istre i Dalmacije, no ne u potpunosti.

Četvrtak, petak i subota Zagrebu donose kišu pa prije planiranja vikenda pričekajte sigurniju prognozu. Kišno vrijeme donijet će i značajan pad temperature pa će se dnevni maksimalac kretati od 21 do 23 °C, što je gotovo deset stupnjeva niže u odnosu na tjedan koji je iza nas.

DHMZ

Split će u četvrtak i petak također doživjeti osvježenje od otprilike pet stupnjeva Celzijevih koji dolaze s kišom. U subotu će se u Dalmaciji vrijeme lagano početi ponovno stabilizirati, uz izmjene sunca i kiše.

DHMZ

I Rijeku će u četvrtak i petak pratiti kiša s nižim temperaturama, a za subotu DHMZ prognozira ponovna sunčana razdoblja i koji stupanj više tijekom dana.

DHMZ

Osječani bi već u srijedu mogli osjetiti promjenu vremena jer se srijeda i četvrtak najavljuju kao kišni dani. To će donijeti i željeno osvježenje kontinentalnoj Hrvatskoj. U petak i subotu izmjenjivat će se sunčana i kišna razdoblja, ali očekuje se i ponovni rast temperature.

DHMZ

DHMZ je nedavno objavio i sezonsku prognozu za ljeto (lipanj, srpanj, kolovoz) 2018. koja pokazuje da će vrijeme biti iznadprosječno toplo. Pozitivno odstupanje, odnosno toplije od uobičajenog, izgledno je u sva tri mjeseca u cijeloj Hrvatskoj. Također, ne može se isključiti pojava toplinskih valova, to jest niza dana kada vrućina može loše utjecati na zdravlje.

Za lipanj postoji vjerojatnost za manjak oborine osobito u sjevernim kopnenim krajevima. Iako se za ljeto predviđa količina kiše manja od uobičajene, to ne znači da neće biti i kraćih kišnih epizoda ili grmljavinskih pljuskova, lokalno moguće i jače izraženih, ponegdje i s većom količinom oborine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:10