OBRAZOVANJE

SLJEDEĆI TJEDAN ZA ĐAKE SE OTVARAJU I SREDNJE ŠKOLE, ALI NASTAVE NEĆE BITI Srednjoškolci se vraćaju u klupe radi prakse i popravnih

 
 Nikola Vilić / CROPIX

Nakon učenika nižih razreda osnovnih škola, u obrazovne ustanove od idućeg će se tjedna moći vraćati i dio učenika srednjih škola, i to u svrhu provedbe praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita te u strukovnim školama obrane završnog rada.

U srednjim školama, dakle, neće se održavati nastava nego samo aktivnosti koje nije moguće provesti na daljinu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio epidemiološke mjere i upute kojih se učenici i djelatnici srednjih škola pritom moraju pridržavati.

Državna matura

One su na tragu onih koji su već propisane za održavanje nastave učenika nižih razreda i polaganje ispita državne mature. Tako se preporučuje da u prostoriji bude najviše deset učenika i nastavnika, uz poštivanje distance od dva metra. Preporuka je da oni u škole dolaze u različitim terminima tijekom dana, da se već formirane grupe međusobno što manje susreću te da se ne zadržavaju u hodnicima ili dvorištu.

Također, dolazak na te aktivnosti zabranjen je osobama koje pokazuju znakove bolesti, osobama koje su u samoizolaciji ili im je utvrđena bolest Covid-19. Za te osobe škole trebaju organizirati online ispit ili osigurati neki drugi termin ili rok. Pritom je važno istaknuti kako će preduvjet za ulazak učenika u školske ustanove biti potpisana izjava kojom jamče da nemaju znakove bolesti. Izjave će svaki dan na ulazu u škole prikupljati nastavnici, a bit će moguće poslati ih i e-korespondencijom dan ranije. Kandidate prije dolaska na obranu završnog rada, stoji u uputama, treba upozoriti da ponesu pribor koji im je potreban za obranu i da si prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu.

Osobna iskaznica

Prije ulaska u ustanovu pristupnik zaduženoj osobi daje na uvid osobnu iskaznicu te od nje saznaje u kojoj prostoriji ima vježbe, a tu informaciju može prethodno dobiti e-mailom. Osobe koje na ulazima provjeravaju osobne iskaznice i izjave moraju nositi masku i imati rukavice, dok u učionicama maske nisu obvezne, “ali se preporučuju”.

Također, vodit će se računa o redovitom dezinficiranju ruku prilikom ulaska i izlaska iz škole, redovitom čišćenju i provjetravanju školskih prostorija, a za vrijeme vježbi, testiranja i ispita kao i usmenih ispitivanja učenika preporučuje se držati prozor prostorije otvorenim, a vrata zatvorenima. Predlaže se i da se veće aktivnosti organiziraju s pauzama od barem 30 minuta između aktivnosti kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija. Pristupnici vježbama i ispitima ne bi sami trebali otvarati ni zatvarati vrata učionica.

Aktivnostima u školama moći će pristupiti učenici kojima je neophodna podrška pomoćnika u nastavi, uz pridržavanje svih i to pojačanih mjera (nošenje maski i rukavica u skladu sa zdravstvenim stanjem sl.).

Uz to, propisani su i posebni uvjeti za održavanje vježbi i ispita za rizične skupine učenika s kroničnim bolestima (respiratorne, kardiovaskularne, maligne, dijabetes itd.) za koje škole trebaju organizirati posebne rokove.

Ti učenici moraju održavati veći fizički razmak i nositi maske, a ako to zbog medicinskih razloga ne mogu, maske moraju imati sve osobe koje se nalaze s njima u prostoriji.

Podaci Ministarstva: U cijeloj Koprivničkoj županiji u škole su se vratila 2 učenika

Dok se ovih dana, prema podacima županijskih i gradskih ureda, povratak najmlađih osnovaca u školske klupe od ponedjeljka mjeri minimalnim postocima, o malom odazivu svjedoče i privremeni podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prema tim podacima, dobivenima iz 825 od ukupno 916 osnovnih škola, u učionice se vratilo samo 4103 učenika od 1. do 4. razreda.

To je nešto manje od tri posto učenika. Tako je, prema trenutačnim brojkama, najmanji odaziv zabilježen u osnovnim školama Koprivničko-križevačke županije u koje se vratilo samo dvoje učenika, u Virovitičko-podravskoj svega njih 19, u Šibensko-kninskoj 35, Ličko-senjskoj 37 te Krapinsko-zagorskoj 39. U Gradu Zagrebu u školama je samo 1356 najmlađih učenika, Primorsko-goranskoj 392, Istarskoj 359, Zagrebačkoj 274, Zadarskoj 257, Međimurskoj 240, u Splitsko-dalmatinskoj 207, a Dubrovačko-neretvanskoj 109.

- Velik je broj pritužbi roditelja da ih se odgovara od povratka djece u škole, a ističemo i problem stigmatizacije onih koji se žele vratiti na nastavu - odgovaraju iz Ministarstva ministrice Blaženke Divjak na upit o tome kakve pritužbe ovih dana MZO najčešće dobiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:02