KRAH ZORANA MARIJANA

SLOM GAZDE MOVIE PUBA Nekoć je bio poznat po dobrim tulumima, čak je izdao i album, a sada stalno pleše po rubu zakona, grca u velikim dugovima...

 

Nakon što je Jutarnji list objavio ispovijesti ogorčenih građana koji su plaćeni doček Nove godine u lokalu The Movie Pub na zagrebačkoj Savskoj cesti proglasili čistom prijevarom, u fokusu interesa javnosti još se jednom našao vlasnik tog objekta Zoran Marijan, koji je prije četiri godine bio brutalno pretučen ispred svojeg kluba.

Taj klub bio je u vlasništvu Marijanove tvrtke Idea Intimare, koja je završila u stečaju zbog brojnih dugovanja, a među onima koji od Marijana imaju krupnija potraživanja je i zaštitarska tvrtka Sokol Marić.

Neslavni završetak poslovnog odnosa potvrdio je i sam vlasnik zaštitarske tvrtke Zlatko Marić, čiji su zaposlenici čuvali Movie Pub i ostale prostore prije osam godina. Ta suradnja trajala je oko godinu i pol, a dug se navodno popeo na oko 600 tisuća kuna.

- Riječ je o čistoj, klasičnoj prijevari, koja je u ono doba opravdavana političkom situacijom koju je oko sebe gradio Marijan. Njega smatram prevarantom. Hoću li ikada vidjeti zarađeni novac? Zbog stečaja, nisam siguran u to i sve je izglednije ono ‘pojeo vuk magare’ - ogorčeno je izjavio za Jutarnji list Zlatko Marić, prvi čovjek Sokol Marića, ne želeći otkriti detaljne podatke o poslovnom odnosu s Marijanovom tvrtkom.

Nije plaćao kredite

Prema poslovnim knjigama i sudskom registru, Marijana se povezuje s ukupno 13 tvrtki u kojima je bio osnivač, direktor ili član uprave. Od ukupno 13 tvrtki, samo su četiri aktivne.

Jedna od njih je i Idea Intimare, osnovana 2003., koja je zbog velikih gubitaka i neplaćanja kredita otišla u stečaj 2014. godine.

Ta je tvrtka, prema podacima u gruntovnici, bila vlasnik prostora od 201 četvornog metra u kojem se nalazio Movie pub, ali i dijela kompleksa na Savskoj 141 koji se sastoji od ulične četverokatnice, dvije dvorišne zgrade i dva prizemna zidana objekta.

Tako je, osim prostora Movie Puba, u vlasništvu imala cijeli prostor na prvom katu zgrade za kancelarije, površine 186 četvornih metara, zatim prostor od 188 kvadrata na drugom katu zgrade, poslovni prostor od 186 kvadrata na prvom katu dvorišne zgrade, kao i 103 četvorna metra prostora u istoj zgradi.

Zbog velikih dugovanja tijekom 2012. i 2013., prema zemljišnim knjigama, na sve te nekretnine zabilježene su ovrhe, i to uglavnom factoring tvrtki kojima su banke prodale svoja potraživanja od Marijanove tvrtke. Ukupan dug veći je od 16 milijuna kuna, a prema zemljišnim knjigama, založene su i nekretnine u Tribunju, površine 3500 četvornih metara, koje su bile u vlasništvu ove tvrtke.

Budući da dug nisu mogle naplatiti, zatražena je ovrha, a Općinski sud u Zagrebu donio je odluku o prodaji tih nekretnina javnom dražbom.

Sve na bubnju

Sve nekretnine bile su procijenjene na 14,3 milijuna kuna. Na prvoj javnoj dražbi određeno je da se ove nekretnine ne mogu prodati za manje od 9,5 milijuna kuna, odnosno ispod dvije trećine ukupne vrijednosti. Budući da se nitko nije javio, išlo se i na drugu dražbu. Na toj dražbi nekretnine se nisu mogle prodati za manje od jedne trećine vrijednosti, odnosno za manje od 4,77 milijuna kuna.

Ta, druga dražba održana je 5. prosinca i nekretnine su prodane za 6,4 milijuna kuna tvrtki Mali servis j.d.o.o., povrđeno nam je na Općinskom sudu u Zagrebu.

Prema sudskom registru, vlasnik te tvrtke je upravo Zoran Marijan, a njezin temeljni kapital iznosi 10 kuna. Mali servis j.d.o.o. u registar Trgovačkog suda upisan je u siječnju 2017, sa sjedištem na adresi Savska cesta 141, na kojoj je bila upisana i Idea Intimare, a predmet poslovanja je, između ostalog, pripremanje i usluživanje jela i pića, turističke usluge, izdavačka djelatnost, čišćenje, proizvodnja vina...

Naplaćivao led

No, to nije jedina tvrtka koja je osnovana u siječnju 2017., a povezuje ju se s Marijanom.

Prema sudskom registru, tada je otvorena i tvrtka Plaža Bristak s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Predmet poslovanja je identičan onome koji imaju tvrtke Idea Intimare i Mali servis j.d.o.o. Prije nekoliko dana, 5. siječnja 2018., prema odluci Trgovačkog suda Marijan je postao direktor te tvrtke, koju zastupa pojedinačno i samostalno.

Podsjetimo, krajem 2013. Zoran Marijan je brutalno pretučen u pola bijelog dana ispred svog lokala. Policiji i liječnicima je rekao da su ga napala dvojica muškaraca i izbila mu zube. Policija od tada traga za napadačima te su dvije godine kasnije objavili i snimke videonadzora na kojima je zabilježen njihov bijeg.

Njegov se lokal našao u rubrici “vjerovali ili ne” kada je inspekcija utvrdila da se u njemu, uz konzumaciju pića, svaka kockica leda naplaćuje dvije lipe, što je, zapravo, bila prodaja leda na crno jer kad ga se prodaje, i led mora biti u cjeniku, a cijena ovjerena kod nadležnih institucija.

Jučer smo pokušavali doći do Zorana Marijana, ali mobitel mu nije bio dostupan.

Izdao album 'Kate moja' na kojem je radio tri godine

Poduzetnik Zoran Marijan strastveni je ljubitelj glazbe, to svi znaju. Kad se okupi društvo, posegne za gitarom te pusti glas. Ne bi li svoj glazbeni opus objedinio na jednom mjestu, 2012. godine u izdanju Croatia Recordsa izdao je album prvijenac naziva “Kate moja” s deset pjesama na kojem je radio tri godine.

Koliko voli note, pokazuje i podatak koji smo pronašli u našoj redakcijskoj arhivi, a to je da je svojedobno Marijan bio i službeni sponzor šibenskog festivala Dalmatinske šansone. Prema, pak, javno dostupnim podacima Zoran Marijan u različitim zborovima, poput Moša Pijade i Ivan Goran Kovačić, pjeva od srednjoškolskih dana.

A što se, pak, prevarenih posjetitelja The Movie Puba iz novogodišnje noći tiče, iz PU zagrebačke su potvrdili intervenciju, no ističu kako još uvijek nemaju niti jednu zaprimljenu prijavu protiv lokala zbog prevare. S obzirom na malu štetu, jer je cijena iznosila 390 kuna po osobi, građani su se putem društvenih mreža organizirali ne bi li se skupili u što većem broju da kaznena prijava dobije na težini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:35