TRAŽE AKCIJU

'Slovenija ima mehanizme za usporavanje Hrvatske ako ne ispuni dogovoreno'

Ljubljana, 110909.Sastanak hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom zbog slovenske blokade pregovora Hrvatske sa EU. Na sastanku se ocekuje prijedlog pozitivnog rjesenja dugogodisnjeg granicnog spora te deblokadu pristupnih pregovora sa EU.Foto: Blaz Samec / DELO / CROPIX
 Blaz Samec / DELO / CROPIX

Ako Hrvatska uskoro ne počne djelovati u skladu s arbitražnim sporazumom o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom izgubit će kredibilitet u Europi i naći se pod međunarodnim pritiskom - izjavio je sinoć na slovenskoj nacionalnoj televiziji Milan Balažic, glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

- Sada je najvažnije da hrvatska vlada pokaže političku volju da se ostvari ono što je bilo dogovoreno u Ljubljani prilikom sastanka Pahor-Kosor 11. rujna. Hrvatska mora poštovati ono što je tada bilo dogovoreno i obećano - rekao je Balažic.

Emisija je upriličena pred dolazak slovenskog premijera Boruta Pahora u Hrvatsku u ponedjeljak tijekom kojeg će se susresti s hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor.

U istoj emisiji čule su se i oštre kritike na račun slovenskog premijera. Prema Miri Ceraru, stručnjaku za slovensko ustavno pravo na ljubljanskom Pravnom fakultetu Slovenija je trebala angažirati poznate konzultantske kuće i stručnjake za međunarodno pravo i otvoriti širu političku raspravu o granici, a ne deblokirati pregovore EU-a s Hrvatskom samo na temelju hrvatskih obećanja.

Uvjeren da je 'Slovenska vlada trebala ustrajati na ranijoj poziciji da deblokade neće biti dok Hrvatska ne povuče prejudiciranje granice, a ne samo na osnovi obećanja premijerke Kosor da nijedan dokument ili izjava neće poslužiti za određivanje granice' Cerar je rekao da je 'Pahorov dogovor s hrvatskom premijerkom improvizacija koja Sloveniju može skupo koštati.

Balažic je odbacio ovakve kritike, rekavši da Slovenija ima dovoljno 'sigurnosnih mehanizama' da uspori hrvatski pristupni proces ako ona ne ispuni ono što je obećala. Dodao je da će Pahor u Zagrebu vjerojatno tražiti od Kosor da ubrza potvrđivanje arbitražnog sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:17