PRIRPEMLJENI ZAKONI

SLOVENSKA VLADA NE ODUSTAJE OD ARBITRAŽE Slovencima nude 45.000 eura po osobi da presele iz kuća koje su na hrvatskom teritoriju

 
 CROPIX

Slovenska Vlada od arbitražne odluke ne odustaje i pripremila je sve zakone potrebne za provedbu arbitražne presude o granici u onom dijelu u kojemu to može učiniti bez suradnje s Hrvatskom. HRT javlja kako ovih dana predstavnici slovenske vlade obilaze pogranična područja i razgovaraju sa stanovništvom.

Nezadovoljnima slovenska vlada nudi - 45.000 eura za osobu, ili nešto manje od 100.000 eura za četveročlanu obitelj ako odluče iseliti iz kuće koja je na hrvatskom teritoriju. S time da kuća ostaje u njihovu vlasništvu, a oni koji se pristanu odseliti imaju mogućnost birati prebivalište u Republici Sloveniji.

Tridesetak mještana slovenskog Razkrižja odlukom Arbitražnog suda nije zadovoljno. Iako su Slovenci, sud je zaključio da su njihove kuće na hrvatskom teritoriju. Osim iseljavanja, planiraju i premještanje betonare i nogometnog igrališta.

- Što se tiče betonare u Hotizi, vlasnik mora dati okvirnu cijenu preseljenja, a i tamošnjem nogometnom klubu dana je mogućnost da se preseli na slovensku stranu. Sve će financirati država - kazao je dožupan Lendave Stanislav Gjerkeš.

Slovenski premijer Miro Cerar pozvao je premijera Andreja Plenkovića da se imenuje međudržavno povjerenstvo koje će odrediti granicu na kopnu i moguće korekcije na onim točkama gdje je granica neživotna i gdje je to moguće. Arbitražne presude počet će vrijediti kad vlada donese odluku o kartografskom prikazu stanja i kad se to stanje uvrsti u katastar, kazala je Ljiljana Kozlovič, tajnica slovenske vlade, prenosi HRT:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:31