NAKON TRI I POL GODINE

SLUČAJ ĐAKOVŠTINA Osuđeni jer su samljeli i za 45 milijuna kuna prodali žito iz rezervi

Županijski sud u Osijeku donio je nepravomoćne presude optuženima u ovom slučaju.

OSIJEK - Nakon više od tri i pol godine od otkrivanja afere Đakovština, kada je utvrđeno da je iz silosa ove tvrtke u kojoj su se čuvale strateške državne robne rezerve žita i uljarica, među kojima i žitarice i uljarice privatnih kooperanata, nestalo gotovo 29 milijuna kilograma robe, Županijski sud u Osijeku donio je nepravomoćne presude optuženima u ovom slučaju.

Tako je bivši član Uprave ove tvrtke Paško Gašpar osuđen na 4 godine i 8 mjeseci, rukovoditelj skladišta Ivan Vuksanović na 2,5 godine, dok je tehnolozima Željku Periću i Marijanu Bakuli te Martinu Županu i gospodarskoj inspektorici Ani Lasić izrečena kazna zatvora u trajanju od po jedne godine, uvjetno na četiri godine. Zbog ove afere nakon njezina otkrivanja u istražnom je zatvoru završio i tadanji predsjednik uprave Mijo Matić, koji nije dočekao početak suđenja, budući da je preminuo u istražnom zatvoru. Uglavnom, žito i uljarice iz robnih rezervi nisu netragom nestali iz đakovačkih silosa, niti su ih ptice pojele kako se prije tri i pol godine posprdno govorilo, već je sva ta roba samljevena i prodana, a s 45 milijuna kuna koje su dobili za brašno, u Đakovštini su pokrivali obveze tvrtke. Gašpar je osuđen zato što je naložio da se roba samelje i proda, dok su Vuksanović, Perić, Bakula i Župan u prosincu 2009., na Gašparov zahtjev, sastavili i potpisali lažni Zapisnik o provođenju godišnjih popisa državnih robnih zaliha uskladištenih u njihovim silosima. Inspektorica Lasić je pak svojim Zapisnikom o obavljenom inspekcijskom nadzoru neistinito navela da je obavljenom kontrolom utvrdila kako u skladištu ima 2 milijuna kilograma pšenice, što je dostavila Ravnateljstvu za robne zalihe.

Počelo suđenje za nestalo žito iz Đakovštine vrijedno 55,7 milijuna kuna

No, te pšenice tamo nije bilo. Ona je već „isparila“ iz Đakovštine, kao i milijun kilograma kukuruza, pri čemu tvrtka za to nije imala odobrenje Vlade RH. Osim državne prodana je i roba seljaka i ostalih kooperanata i to čak 25,7 milijuna kilograma, čime je Đakovštini pribavljena imovinska korist od 45 milijuna kuna.

Gašpar je u svoju obranu rekao kako je u Đakovštini od 580 djelatnika njih 300 bilo višak. No, kako ih se zbog socijalnog mira nije smjelo otpuštati gubitci su se financirali na razne načine. On sam, rekao je, nije znao da su silosi prazni, dok je pokojni direktor Matić govorio kako „firma treba raditi dok ima sirovine, jer će radnici dignuti bunu.“ Iako je nepravomoćna presuda donesena, brojna pitanja ostala su bez odgovora, jer teško je povjerovati da su Matić i Gašpar mogli sami na svoju ruku donijeti odluku da se žito iz robnih rezervi melje i prodaje. No, na suđenju niti jedno drugo ime nije isplivalo na površinu. Neki od bivših zaposlenika Đakovštine, koji su nazočili izricanju presude kazali su kako nisu zadovoljno niti visinom kazne, ali niti činjenicom da je optuženo samo šestero ljudi.

- Nisam zadovoljan presudom i nadam se da će se optužnica proširiti i na druge direktore koji su odgovorni za krah firme - rekao je Tomislav Miličević, koji je nakon propasti Đakovštine ostao bez posla, a ima bolesnu suprugu i troje djece.

Obrana optuženih najavila je žalbe na presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:07