SANKCIJE ZBOG NERADA

Slučaj iz Vukovara bio je okidač predsjedniku Vrhovnog suda: Sessa uvodi kontrolu sudaca

Riječ je o predmetu protiv liječnika koji je Damira Kušnjira učinio invalidom
Đuro Sessa
 Damjan Tadić/Cropix

Slučaj koji je bio neposredni okidač predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi da se obrati glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek i inicira uvođenje "hot linea" između tužitelja i predsjednika sudova (državne odvjetnike se poziva da suce koji šest mjeseci i više ništa ne rade na predmetu prijave njihovom predsjedniku) uskoro dobiva novi epilog u kojemu bi zbog nerada mogao biti "pometen" cijeli jedan sud.

Riječ je o Općinskom sudu u Vinkovcima o kojem je Jutarnji list više puta pisao i koji je zasigurno bio jedan od motiva Đuri Sessi da uključi tužitelje u razotkrivanja sudaca koji ne rade i predmetu protiv liječnika Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar koji je zbog nesavjesnog liječenja Damira Kušnjira (41) iz Vukovara učinio doživotnim invalidom.

Neuredno i nesavjesno

Jutarnji list je pisao o ovome slučaju u siječnju 2012. godine (Kušnjir je tada operiran), kasnije o kaznenom postupku protiv nesavjesnog liječnika, te predmetu koji je završio u rukama nesavjesnih sudaca koji ga nisu bili u stanju dovršiti punih osam godina. Tako je slučaj pao u zastaru, liječnik se izvukao od odgovornosti, a Kušnjir koji je ostao trajni invalid prisiljen je živjeti od 880 kuna invalidske mirovine.

Liječniku se najprije sudilo na Općinskom sudu u Vukovaru. Predmet je bio kod sutkinje Branke Soldo, suđenje je trajalo punih pet i pol godina, a presuda potom pala na višem sudu. Nakon toga predmet je došao na Općinski sud u Vinkovcima u referadu sutkinje Mirne Kraljević gdje je dočekao zastaru.

Pisali smo o dopisima koje je Kušnjir upućivao predsjedniku Vrhovnog suda i Ministarstvu pravosuđa te odgovorima s Vrhovnog suda kako su sutkinje nesavjesno postupale. Sada smo dobili informaciju da je Ministarstvo pravosuđa prije nekoliko tjedana u Općinski sud u Vinkovcima uputilo izvanredni nadzor koji je potvrdio da sutkinja Mirna Kraljević kojoj je predmet protiv liječnika otišao u zastaru neuredno i nesavjesno obnašala svoju dužnost.

Gotovo je sigurno, kako doznajemo, da će sutkinja Kraljević biti poslana na stegovni postupak (Branka Soldo iz Vinkovaca neće jer je njezin nerad pao u zastaru), kao i da neće biti jedina.

Izvanredni nadzor na sudu je utvrdio čitav niz propusta, nepostupanje u više referada i potpuni nered na sudu. Stanje je takvo, kaže osoba upućena u sadržaj zapisnika o rezultatima izvanrednog nadzora, da se mora postaviti i pitanje stegovne odgovornosti i predsjednika Općinskog suda u Vinkovcima, Ivana Katičića, a i predsjednika neposredno višeg suda - Županijskog suda u Vukovaru - trebalo bi pitati kako je to nadzirao rad nižih sudova.

Predsjednik suda Katičić dobio je 15 dana da se očituje o nalazu izvanrednog nadzora na sudu, a taj mu rok istječe koncem ovoga ili početkom idućeg tjedna.

Smanjio norme

Svojevrsni začin informaciji o neradu na Općinskom sudu u Vinkovcima daje informacija kako je predsjednik suda Katičić sam sebi smanjio normu za 50 posto, sutkinji Kraljević za 12 posto, a norme je smanjio za još desetak sudaca i to u rasponu od 5 do 20 posto.

Potez predsjednika Vrhovnog suda Sesse koji je zatražio da državni odvjetnici prijavljuju suce koji šest mjeseci i dulje nisu poduzeli nikakve radnje u predmetu zatekao je mnoge pravosudne dužnosnike. Mnogi ga smatraju nepotrebnim jer je posao predsjednika sudova upravo to da prate rad sudaca i pobrinu se da on bude ažuran. Drugi kažu da nema puno slučajeva gdje se po pola godine ili dulje ništa ne radi na predmetu, te da Sessa i glavna tužiteljica Hrvoj Šipek barataju s neažuriranim podacima.

Slučaj Kušnjir, međutim, pokazuje kako su u stanju zakazati doslovno svi na području nadležnosti jednog županijskog suda. Konkretno, za ovu zastaru su zaslužne sutkinje dvaju općinskih sudova, predsjednik jednog općinskog i jednog županijskog suda.

Zastupnici u replikama rešetali Sessu

Tko je glavni štetočina u pravosuđu - vi!? Gdje je vaša odgovornost za predmete koji stoje dulje od sedam godina na Trgovačkom sudu? Kako će osnivanje Visokog kaznenog suda utjecati na ujednačavanje sudske prakse koja spada u ovlast Vrhovnog suda? Hoće li u novom Općinskom sudu u centru Splita biti mjesta za sve? Koliko je odobreno tajnih mjera prikupljanja podataka?

Zašto u izvješću niste dali kontroverzan prikaz troškova najma za sudove nego ste prikrili tko su najmodavci? Hoćete li napokon građanima Varaždina nakon deset godina sudovanja reći je li njihov gradonačelnik nevin ili kriminalac? Što ste napravili s dvadesetak sudaca koje je SOA detektirala kao ugrozu nacionalne sigurnosti zbog korumpiranosti? Tako su saborski zastupnici u replikama rešetali predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu nakon što je podnio Izvješće o radu za 2019. godinu.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner mostovcima je izrekao tri opomene jer su zlorabili institut povrede Poslovnika i poručio neka si konačno pročitaju Poslovnik.Sessa se pohvalio visokom stopom ažurnosti sudova, kazao je da broj neriješenih predmeta polako pada te da se Hrvatska po uspješnosti nalazi u rangu sa skandinavskim i zemljama srednje Europe, za razliku od Grčke, Francuske, Italije, Španjolske, te da stanje u pravosuđu uopće nije katastrofalno kako se stalno plasira. (Ž. Godeč)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:58