UBOJSTVA IZ 1991.

SLUČAJ SELOTEJP Sivić: 'Nisam kriv za ubojstvo i premlaćivanje na obali Drave'

 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Mirko Sivić (56) u ponedjeljak je sjeo na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku , kao posljednji optuženi za ratne zločine u Osijeku 1991. godine u tzv. slučaju selotejp.

U svom obraćanju sudu izjasnio se kako se ne smatra krivim za sudjelovanje u ubojstvu nepoznate muške osobe početkom studenog 1991. godine na desnoj obali Drave, kao niti za sudjelovanje u premlaćivanju Alije Šabanovića početkom prosinca iste godine, a koji je naknadno također usmrćen na desnoj obali Drave.

Suđenju Siviću, zbog njegove bolesti, izdvojeno je iz kaznenog postupka koji se na Županijskom sudu u Zagrebu vodio protiv ostalih šestero okrivljenih u slučaju „selotejp“, a koji su u međuvremenu pravomoćno osuđeni za počinjene ratne zločine.

Među njima i Branimir Glavaš (osuđen na 8 godina zatvora), koji svoju zatvorsku kaznu za presude u slučajevima „selotejp“ i „garaža“ izdržava u Mostaru i kojeg su Sivićevi odvjetnici Selim Šabanović i Radan Kovač predložili kao jednog od svjedoka u ovom procesu tražeći njegovo neposredno svjedočenje na Sudu u Osijeku, kao i svjedočenje ostalih osuđenika Ivice Krnjaka (7 godina), Gordane Getoš-Magdić (5 godina), Dine Kontića (3 i pol godine), Zdravka Dragića (3 i pol godine) i Tihomira Valentića (četiri i pol godine).

No, sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Krunoslav Barkić odbilo je takav prijedlog, osim u slučaju Gordane Geto-Magdić, za koju se smatra da jedina među njima ima neposredna saznanja o kaznenim djelima koja se stavljaju Siviću na teret.

U optužnici naime stoji da je Sivić skupa sa, danas pokojnim Stjepanom Bekavcem zvanim Buše, iz kuće u Dubrovačkoj ulici na desnu obalu Drave odvezao nepoznatog muškarca.

Tamo mu je Bekavac dao pištolji rekao da puca u čovjeka te je on ispalio hitac u njegova leđa, no kako je muškaraca ostao stajati na nogama, Bekavac je uzeo pištolj od Sivića i još dva puta pucao u muškarca te ga odgurnuo u Dravu. Sivić je o tome govorio u svome iskazu danom u policiji 2006. godine.

Kada smo se vratili u bazu, tu je bila Goca. Pitala je Bušu kako je prošlo, a on je odgovorio da je bilo dobro, uz popravni - rekao je tada Sivić. Mjesec dana nakon ubojstva na Dravi, kaže optužnica, Sivić i Bekavac su u kući u Dubrovačkoj tukli neovlašteno uhićenog Aliju Šabanovića, kojeg je pak druga skupina odvela na Dravu i usmrtila.

Obrana je na početku suđenja tražila i da se posebno vještači Sivićev iskaz dan u policiji, smatrajući da on zbog svog teškog zdravstvenog stanja (boluje od reumatoidnog artritisa i teško je pokretan, op.a.) nije bio u stanju suvislo odgovarati tijekom 9,5 satnog ispitivanja, smatrajući da je ispitivan pod zakonski nedopustivim okolnostima, no sud je to odbio.

Prvi svjedok na suđenju bio je Mato Zamolinski, koji je Siviću bio zapovjednik u intendantskoj desetine prije nego li je ovaj, na osobni zahtjev, prešao u drugu postrojbu gdje mu je, pokazalo se kasnije u istrazi, zapovjednik bila Gordana Getoš-Magdić.

Zamolinski je izjavio kako misli da je Sivić iz njegove postrojbe otišao početkom listopada, a da se u nju, opet na vlastiti zahtjev vratio nakon dva mjeseca i ponovno preuzeo svoj posao mesara.

Nije se mogao sjetiti da je Sivić bio skupa s njim i ostalim pripadnicima intendantske desetine u Cerni 5-6 dana prije pada Vukovara, iako ga je Sivić na to pokušao podsjetiti prepričavajući mu neke događaje iz Cerne koji su se stvarno dogodili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:58