HAAŠKI SUD

'Slučaj topničkih dnevnika probajte riješiti izvan suda'

Predstavnici Vlade danas su u Haagu izvijestili o potrazi za dokumentima

ZAGREB - Haaški sud pozvao je hrvatsku Vladu i Haaško tužiteljstvo da izvan suda pokušaju riješiti problem s topničkim dnevnicima. Uz posredovanje suda riješile bi se preostale sporne točke. - Spremni smo sve razjasniti i s kim sve treba, jer trenutno Hrvatska trpi najveću štetu - poručio je Gordan Markotić, pomoćnik ministra pravosuđa.

Nisu bili ni sastavljeni

Predstavnici Vlade danas su u Haagu izvijestili o potrazi za tzv. topničkim dnevnicima koje traži Tužiteljstvo. Za većinu dokumenata Vlada tvrdi da nisu ni bili sastavljeni. Tužitelj Alan Tieger rekao je da oni ne tvrde da je stav Hrvatske neodrživ, nego da ga Hrvatska još nije dovoljno potkrijepila. Prihvatili su objašnjenje za jednu grupu izvješća da nisu bila podnošena dva puta dnevno, nego jednom, pa se prepolovio broj traženih dokumenata.

Na sudu zbog rokovnika

Tužiteljstvo se pozivalo na izjavu Marka Rajčića, načelnika topništva u Zbornom području Split, da su zapovjednici topničkih skupina morali dva puta dnevno slati pisana izvješća. No zapovjednici tih skupina u istrazi su tvrdili da su podnosili usmena izvješća. Ante Kardum dao je izjavu da je svake večeri dolazio na sastanke u operativnu grupu, gdje su zapovjednici podnosili usmena izvješća. Podatke bi zapisao u rokovnik koji bi nosio sa sobom. Zbog tog rokovnika u Zagrebu se sudi Marinu Ivanoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:59