TOPNIČKI DNEVNICI

Haaški sud naredio Vladi RH da zamrzne potragu

Zbog hitnosti slučaja, sudsko vijeće donijelo je odluku usmeno, na kraju petosatne rasprave na Haaškom sudu. Sudac Alphons Orie donio je odluku na zahtjev odvjetnika Ante Gotovine i Mladena Markača

Haaški sud naložio je večeras hrvatskoj Vladi da privremeno zamrzne pretragu sadržaja dokumenata i računala zaplijenjenih tijekom dvodnevne potrage za topničkim dnevnicima.

Sudac Alphons Orie donio je tu odluku na zahtjev odvjetnika Ante Gotovine i Mladena Markača. Zbog hitnosti slučaja, sudsko vijeće donijelo je odluku usmeno, na kraju današnje petosatne rasprave na Haaškom sudu. Nalog Haaškog suda odnosi se na sve dokumente, računala i hard diskove zaplijenjene od članova tima obrane Gotovine Marina Ivanovića i Joze Ribičića, te Željka Kučića koji je bio akreditiran u Haagu do travnja. Zaplijenjene dokumente odvjetničkog tima nitko ne smije proučavati do iduće odluke suda.

O drugom zahtjevu obrane Gotovine, da se izda subpoena (nalog pod prijetnjom kazne) glavnom haaškom tužitelju Sergeu Brammertzu da dođe u srijedu u haašku sudnicu na ranije zakazano sudsko ročište o hrvatskoj potrazi za “topničkim dnevnicima”, suci još nisu odlučili. Odvjetnici Gotovine traže Brammertzov dolazak kako bi ga suci mogli ispitati o navodima da je vršio pritisak na glavnog hrvatskog odvjetnika Mladena Bajića, te mu nalagao koje ljude da pretrese i protiv koga da pokrene postupak. Brammertz odbija doći, a u slučaju da im sud izda subpoenu, najavili su da će to pravno osporavati.

Danas su u haaškoj sudnici hrvatski veleposlanik u Haagu Joško Paro i Bajićev zamjenik Josip Čule izvijestili suce o detaljima pretrage ovog tjedna, kad su privedena dva člana tima obrane Ante Gotovine i zaplijenjeni im dokumenti i računala. Hrvatski predstavnici uvjeravali su sud da su postupali po zakonu, dok je obrana Gotovine to negirala. U sudnici je od optuženih sjedio samo Ivan Čermak, Gotovina i Mladen Markač drugi dan su nastavili bojkotirati suđenje dok se problem ne riješi.

Veleposlanik Paro prenio je da je Hrvatska spremna predočiti sucu kompletnu korespodenciju s glavnim haaškim tužiteljem Brammertzom. Prije nego što su suci odlučili dati nalog o zamrzavanju, Paro je prenio stav Vlade da je Hrvatska protiv zamrzavanja, jer je potraga za “topničkim dnevnicima” postala politički problem zbog kojeg Hrvatska trpi političke sankcije, pa ga želi što hitnije riješiti. Orie se priklonio stavu odvjetnika obrane dok se ne razjasne sve implikacije policijske pretrage haaškog odvjetničkog tima.

Obrana Gotovine tvrdi da su upadom u ured obrane u Zagrebu i zapljenom računala i tajne haaške dokumentacije prekršeni su hrvatski i haaški propisi, te povrijeđen privilegirani odnos klijenta i odvjetnika, zagarantiran haaškim pravilnikom. Integritet obrane u toj je mjeri povrijeđen da bi u sličnom postupku u Americi došlo do prekida suđenja i vjerojatno oslobađajuće presude, rekao je novinarima odvjetnik Gotovine Luka Mišetić. Međutim, službeno Mišetić nije tražio prekid suđenja i oslobađajuću presudu.

Nitko od pravnika s kojima smo razgovarali ne misli da će postupak hrvatske policije, pa i u slučaju da se potvrdi da je nezakonit, ozbiljno ugroziti legalnost suđenja u Haagu. Ivo Josipović, predsjednički kandidat i pravni stručnjak, kaže da je ključno je li pretraga obavljena prema zakonu ili nije.

- Kakve to efekte može imati po haaško suđenje za Oluju, može odlučiti samo sudsko vijeće koje vodi taj sudski postupak. Ne bih ulazio u to što se točno dogodilo, pitanje zakonitosti te pretrage je stvar našeg pravosuđa, rekao je Josipović.

Hrvatski predstavnici izvijestili su sud da je u skladu sa zakonom pretražen ured odvjetnika Marina Ivanovića, ali ne i ured obrane generala. Obrana Gotovine ističe da je to jedan od dva ureda njihovog tima u Zagrebu. Ivanoviću je pretražen stan, dva automobila, čak i kuća roditelja u Dalmaciji. Prilikom pretrage njegovog ureda bili su prisutni, kako to zakon propisuje, istražni sudac i predstavnik odvjetničke komore. Policija ga je zaustavila dok se vozio automobilom prema Splitu, i odmah su mu oduzeli laptop i tri registratora s dokumentima. Mišetić tvrdi da je u njima bilo nekoliko stotina stranica tajnih dokumenata Tužiteljstva, koji po haaškim propisima ne smiju biti dostupni osobama izvan haaškog postupka. Sudac i predstavnik komore nisu bili prisutni prilikom oduzimanja laptopa i registratora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:24