SLUŽBENICI U UNIJI

Smanjenje nezaposlenosti s datum ulaska u EU: 400 Hrvata dobit će posao u Bruxellesu

 Davor Pongračić/CROPIX

BRUXELLES, ZAGREB - Oko 400 hrvatskih državljana moglo bi dobiti dobro plaćene poslove u institucijama Europske Unije u Bruxellesu uoči ulaska Hrvatske u članstvo EU.

Lošije plaćeni

Nekoliko mjeseci nakon završetka pregovora trebao bi biti potpisan ugovor o pristupanju. Tada bi EU mogao raspisati natječaj za stalna radna mjesta za Hrvate. U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija odgovorili su nam da još nemaju točnu informaciju o tome koliko će hrvatskih državljana biti zaposleno u institucijama Europske Unije. Broj službenika koji se zapošljavaju u institucijama određuje se prema broju stanovnika, a prema iskustvima država koje su primljene 2004., taj bi se broj mogao kretati oko 400, procjenjuju u Ministarstvu vanjskih poslova.

Minimalne početničke bruto plaće su od 1700 do 3000 eura mjesečno.

Slovenija ima oko 300 svojih državljana u institucijama EU, Francuza i Talijana je oko 2500, a najviše je Belgijanaca, oko 6000, jer oni obavljaju većinu lošije plaćenih poslova. U tu brojku ne računa se broj zaposlenih na određeno vrijeme.

Novi se val zapošljavanja očekuje kad bude poznat datum ulaska Hrvatske u EU, rekli su Jutarnjem izvori iz Bruxellesa.

Ugovor na šest godina

Svaka članica direktno delegira tek nekoliko osoba u Bruxelles, svi ostali moraju proći rigorozne testove EPOSO-a (European Personnel Selection Office/Europski ured za odabir osoblja). EPSO je lani objavio da olakšava zapošljavanje skraćivanjem procesa od testiranja do zapošljavanja sa 16 na 5-9 mjeseci. Vlada svake države članice delegira povjerenika, i on ne prolazi testiranja EPSO-a. Svaka država ima pravo na odabir stručnjaka, ali tu se radi o svega nekoliko pozicija, uglavnom iz tehničkih područja, i oni rade na ugovor koji je obično vrlo kratak (može se produljiti najviše do šest godina), objašnjavaju u MVPEI-ju.

Veća konkurencija

Prvi natječaj za zapošljavanje državljana određene zemlje u institucijama Europske Unije, u statusu “civil servanta” objavljuje se obično godinu dana prije stupanja države u članstvo Europske Unije.

I nakon popunjavanja kvote (govori se o “principu ravnomjerne geografske zastupljenosti”), hrvatski će se državljani moći zapošljavati u institucijama Europske Unije, ali će im tada konkurencija biti državljani svih ostalih članica.

Javilo se 3429 Hrvata, a test ih je prošlo 1390

Kad je početkom 2009. godine EU raspisao natječaj za zapošljavanje 350 prevoditelja i pravnika na “određeno”, javilo se čak 3429 Hrvata, no na testiranje poznavanja jezika (engleski, francuski ili njemački), te informacija o Uniji odvažilo se tek oko dvije tisuće njih.

Uspjeh na ispitima polučilo je 1390 Hrvata, no samo mali broj njih dobio je ugovore zbog smanjenja proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:20