WINDAYS 10

Smanjite broj bolnica i režite plaće, a više radite!

Vladin program oporavka stručnjaci jednoglasno podržavaju. Uz jednu veliku ogradu: realizacija mora biti hitna i kvalitetna!

ZAGREB - Nakon što je Vlada objavila svoj program, vodeća poslovno-tehnološka konferencija u regiji WinDays10 održava se u najboljem mogućem trenutku. Poslovni događaj godine pokazat će da su nova snaga, znanje i inovacije jedini put za uspješan biznis. Oni koji su pokazali da uspješno znaju voditi biznis imaju koncepte koji se mogu primijeniti i na naše gospodarstvo.

- Vladin program sadrži niz mjera koje su i sami poslodavci predlagali te vjerujem kako će one pomoći. Posebno se to odnosi na određivanje rokova plaćanja na 60, odnosno 45 dana te ukidanje ili smanjenje neporeznih davanja. Nadam se da će Vlada imati dovoljno snage ustrajati na kvaliteti i rokovima provedbe tih mjera - poručuje Matko Bolanča, predsjednik Uprave Plive, koji je jedan od prvih govornika na konferenciji za spas hrvatskog gospodarstva koja počinje danas u Rovinju. Dvodnevnu konferenciju organiziraju Microsoft i Jutarnji list.

SVE O ANTIKRIZNOM PLANU: Mjere, komentari, rasprava...

Reforma zdravstva

Prvi čovjek Plive u Rovinju će otvoriti pitanje kako biti konkurentan na globalnom tržištu, a tvrtke u velikoj mjeri tu ovise o mjerama Vlade.

- Drago nam je što je Vlada prepoznala važnost ulaganja u istraživanje i razvoj te zadržala porezne olakšice za ta područja, koja su ključna za daljnji razvoj kompanija. Također, posebno podržavamo cjelovitu reformu zdravstvenog sustava, što uključuje i racionalizaciju broja zdravstvenih ustanova - kaže Bolanča.

Teorija OK, a praksa?

Vjekoslav Majetić, direktor DOK-inga, tvorac prvog hrvatskog električnog automobila pozdravlja sve mjere koje bi vodile oporavku naše privrede. - Ako ne ostanu samo na riječima, bit će odlično. Što se tiče naše tvrtke, iskoristit ćemo sve što nam može pomoći da povećamo proizvodnju, zaposlenost i investicije - kaže Majetić.

- Vladine mjere su dobre jer se spominju ključne stvari kao što je fleksigurnost. Ključna promjena jest da se na prvo mjesto konačno stavlja obrazovanje. Na papiru je to dobro, ali bi sada trebalo napraviti dobar provedbeni plan i jaku promidžbu - procjenjuje stručnjakinja za tržište rada Sanja Crnković-Pozaić, izvršna direktorica BIT-a Hrvatska, koja će s Mislavom Balkovićem, dekanom Visoke škole za primijenjeno računarstvo i članom uprave Algebre, u Rovinju govoriti o poslovima bez kojih nećemo moći za pet godina.

- Problemi koje danas osjećamo dobrim dijelom dolaze i zbog slabe konkurentnosti naše radne snage. Ova kriza rezultat je kombinacije razmjerno visokih plaća te slabe produktivnosti. Zato pozdravljamo sve mjere za rješavanje tog problema: značajniji zaokret prema prekvalifikaciji i dodatnom obrazovanju nezaposlenih te promjenu modela upisnih kvota za visokoobrazovne ustanove - kaže Mislav Balković.

Predsjednik Uprave Ruđer Inovacija Domagoj Oreb i stručnjak za prava intelektualnog vlasništva Mladen Vukmir sudionicima konferencije otkrit će svoju ideju za milijun.

Nismo konkurentni

- Vladine mjere su načelno pozitivne, ali bili bismo mnogo sretniji da su provedene puno prije. Nadam se da će se to što je najavljeno zaista i dogoditi. Nažalost, mislimo da ulagačima ni ove mjere Hrvatsku neće učiniti privlačnijom. Voljeli bismo vidjeti mnogo snažnije usmjerenje k obrazovanju, znanju i inovativnosti - kaže Domagoj Oreb.

Mladen Vukmir poručuje da ni jedna vlada dosad nije pokazala da je svjesna vrijednosti nematerijalnih dobara poput ljudske kreativnosti.

- Zanemaruju ogromni potencijal jer materijalni resursi su ograničeni dok je ljudska kreativnost neograničena. U našim tvrtkama ljudi i znanje su omalovaženi na račun nekretnina: ako su prisiljene na uštede, tvrtke će otpustiti ljude samo da zadrže nekretnine - zaključuje Vukmir.

Strani eksperti na Windaysima: Hrvati, budite inovativni!

Riccardo Illy i Soumitra Dutta ugledni su inozemni predavači koji stižu na Windays10. Soumitra Dutta, profesor na jednoj od najboljih poslovnih škola u Europi, INSEAD-u, i Riccardo Illy, bivši gradonačelnik Trsta i jedan od čelnika talijanske kompanije Illy, ističu presudnu važnost inovativnosti i kreativnosti.

Dutta ima tri pravila. Prvo, provedite što je više vremena radeći ono što vam se sviđa. Drugo, maksimalno reducirajte trošenje vremena na poslove koje ne volite. I treće, nemojte nikad pokušati baš sve napraviti sami. Sastavite tim jakih suradnika kojima možete vjerovati i delegirajte poslove. Ta su pravila Duttu dovela do statusa savjetnika nekoliko vlada u različitim dijelovima svijeta. Dutta, svjetski autoritet za područja inovacija, zagovara korištenje društvenih mreža za tvrtke.

- Svaka tvrtka danas se mora ponašati inovativno kao da je start-up - poručuje Riccardo Illy, kombinirajući inovativnost s iskustvom i tradicijom. Da je riječ o uspješnom konceptu dokazuje rezultat Illy Grupe, čiji su brandovi prisutni u 140 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:22