MANDAT MU POČINJE U LISTOPADU

SMJENA NA ČELU SPLITSKOG SVEUČILIŠTA Dosadašnji rektor Šimun Anđelinović izgubio od jedinog protukandidata Dragana Ljutića

Dragan Ljutić
 Mario Todorić / CROPIX

Splitski nefrolog i bivši dekan Medicinskog fakulteta Dragan Ljutić izabran je u srijedu za rektora Sveučilišta u Splitu te je na konferenciji za novinare najavio da će mu prioriteti u mandatu biti studenti, koji će uskoro izabrati pomoćnika rektora za studentska pitanja, te razvijanje STEM područja, suradnja sa sveučilištima širom svijeta, kao i mogućnost otvaranja novih studija u Splitu.

Ljutić je izabran na sjednici Senata Sveučilišta, dobivši 19 glasova od 35 prisutnih članova Senata. Njegov jedini protukandidat, dosadašnji rektor Šimun Anđelinović dobio je 16 glasova.

Glasovanju se pristupilo nakon prezentacije programa dvojice kandidata.

Novi rektor splitskoga Sveučilišta, čiji mandat počinje 1. listopada, na kratkoj konferenciji za novinare rekao je da mu je čast što je izabran za rektora najpropulzivnijega sveučilišta na ovim prostorima, dodavši da je ono takav uspjeh doživjelo zahvaljujući svim djelatnicima od začetka fakulteta i sveučilišta, pa sve do danas.

"Timski rad izuzetno je bitan jer danas jedan čovjek ne može sam. Ako netko nema dobar tim, informacije i komunikaciju, ne može uspjeti. Moj prioritet u mandatu bit će studenti, daljnje razvijanje STEM područja, ali i njegovanje humanističkih djelatnosti, umjetnosti i kulture jer nije sve podložno komercijalizaciji", poručio je Ljutić.

Najavio je da će sveučilište i dalje razvijati suradnju s drugim sveučilištima širom svijeta te prožimati znanost i struku. "Sve nastavljamo, uključit ćemo i veliki krug ljudi. Dobro je da širimo mostove, a svaki čovjek koji na određen način može doprinjeti našem sveučilištu dobrodošao je i bit će mu otvorena vrata", kazao je Ljutić.

Što se tiče njegovih suradnika, rekao je samo da je riječ o "vrijednim i savjesnim ljudima", a studentima je poručio da će ih maksimalno poštovati, omogućiti im nove načine edukacije, uključiti ih u rad fakulteta i omogućiti im dobru informiranost. Dodao je da će zbog toga studenti moći izabrati studenta koji će biti pomoćnik rektora za studentska pitanja.

Usto je najavio i mogućnost otvaranja novih studija u Splitu jer Sveučilište ima dobru perspektivu, a postoji i veliko zanimanje studenata za studiranje u tom gradu.

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić kandidirao se za rektora Sveučilišta u Splitu i prije četiri godine, kada je s 20 glasova prema 12 pobijedio njegov protukandidat Šimun Anđelinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:07