POVRIJEĐENO DOSTOJANSTVO

'Socijalna radnica me provjerava kao da sam kriminalac'

Iz Centra za socijalnu skrb zatražili su od Osječke televizije, gdje Saša Drinić (25) volonterski uređuje rubriku, da im dostave podatke o tome koliki je njegov honorar. Saša naime prima naknadu za invalidnost u iznosu od 1.200 kuna mjesečno, a svakom dodatnom zaradom iznos invalidnosti bi se trebao umanjiti

OSIJEK - Apsolvent knjižničarstva i hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Osijeku Saša Drinić, koji je od rođenja 100-postotni invalid s dijagnozom cerebralne paralize, našao se prije dva dana u, kako kaže, iznimno neugodnoj situaciji. Naime, iz Centra za socijalnu skrb u Osijeku zatražili su od lokalne Osječke televizije, gdje Saša volonterski uređuje rubriku Čitaonica u okviru emisije o kulturi, da im dostave podatke o tome koliki je njegov honorar za taj posao.

Saša naime prima naknadu za invalidnost u iznosu od 1.200 kuna mjesečno, a svakom dodatnom zaradom iznos invalidnosti bi se trebao umanjiti. Iako ističe da je to zakonski u redu, Saša smatra da mu je ovakvim postupkom povrijeđeno ljudsko dostojanstvo.

- Upit o visini honorara je poslala moja socijalna radnica Ivka Kaurinović, a vjerojatno kako bi za taj iznos umanjila iznos invalidnine koju primam. Ona na to ima potpuno zakonsko pravo, ali moje je mišljenje da svaka zakonska odredba ima način na koji se provodi, pa tako držim i da se moja socijalna radnica prije slanja upita OSTV-u o tome mogla raspitati i kod mene osobno. Pitam se kada bih i na koji način saznao da se ispituje moj rad i način na koji radim, da mi kolegica s televizije nije javila što se događa. Mislim da je to nedopustivo. Tretirati me poput kriminalca na uvjetnoj kazni koji mora prijaviti svaki svoj korak, jer se sumnja što radi držim krajnje ponižavajućim - rekao nam je 25-godišnji mladić, dodavši i da ne vjeruje kako je njegova socijalna radnica tu provjeru išla izvršiti na temelju dojave da je viđen na televiziji u stalnom terminu.

- Osobno ne vjerujem da se radi o bilo kakvoj vrsti dojave, jer ni uz najveći trud ne mogu pronaći motive zbog kojih bi netko od gledatelja moje emisije tako reagirao. Ona bi kao moja socijalna radnica trebala znati da se sa mnom može normalno komunicirati i da meni ne treba glasnogovornik. Razočaran sam i povrijeđen kao čovjek, jer u nazivu zanimanja te gospođe stoji pojam socijalno, što bi značilo da ona treba pripomoći i omogućiti socijalizaciju svojih štićenika. U mom slučaju za to su se pobrinuli i uvijek će činiti moja obitelj, zdrava okolina u kojoj živim, pa i ja sam i taj neboder neće nitko srušiti, pa ni zakonodavac ili socijalna radnica - kaže Saša, koji unatoč invaliditetu vodi iznimno aktivan društveni život.

Gotovo je, naime, nemoguće da u Osijeku bilo koji kulturni događaj iz svijeta književnosti, likovne ili glazbene kulture prođe bez njegove nazočnosti, ali i aktivnog sudjelovanja u tim događajima, čime na najbolji mogući način ruši psihološke barijere koje u našem društvu postoje prema osobama s invaliditetom.

'To je naš redoviti posao'

Do gospođe Kaurinović nismo uspjeli doći, no ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Jelica Klobučar potvrdila nam je da je Sašina socijalna radnica tražila podatke od OSTV-a o visini njegova honorara.

- To je naš redoviti posao, jer mi moramo jedanput godišnje provjeriti da li korisnici prava na invalidninu imaju kakve druge prihode, kako bismo to onda umanjili. Meni ja jako žao ako su oni to doživjeli kao osobni atak, jer tu nije bilo nikakve loše namjere. Kolegica koja je to radila mi je kazala da joj je tako bilo jednostavnije - rekla je ravnateljica Klobučar, dodavši na kraju da im je s OSTV-a stigao odgovor u kojem stoji da Saša Drinić ne prima nikakav honorar za rad u emisiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:18