EKSKLUZIVNO: DETALJI VELIKE AKCIJE PROTIV KRIMINALA

ŠOK 3: Specijalci su nadgledali kafić Meandar 75 dana!

Operativci SOA-e koriste aplikaciju kojom traže podudaranja telefonskih poziva, novčanih transakcija, ali i fizičkog kretanja osoba pod pratnjom
 Elvir Tabaković/CROPIX

ZAGREB - Lezi na pod, lezi dolje! Ne mrdaj! - tako je, prema opisima svjedoka, zvučala akcija Šok 3 u knežijskom kafiću Meandar u kojem su uhićeni vlasnik Darko Dakić i voditelj Goran Vidović. Njegov brat Perica uhićen je u stanu u Prečkom, a Đorđe Vuletić na Trsju. Četvorku policija dovodi u vezu s pokušajem ubojstva Dušana Miljuša i Josipa Galinca te napade na još nekoliko istaknutijih osoba.

Četiri scenarija

Meandar je više od dva mjeseca bio pod tajnim policijskim nadzorom. Specijalci su imali četiri scenarija hvatanja osumnjičenika, a na dan odluke o upadu u kafić, u Lučkom je bio u pripravnosti helikopter. U slučaju bijega, strijelac bi iz strojnice pucao po BMW-ima serije 5, koje voze Dakić i Goran Vidović, ili Mercedesima E klase, koje voze Vuletić i Perica Vidović.

Tijekom tajnog nadzora Meandra nastale su službene zabilješke krim policije i SOA-e u kojima se nalaze poznata imena povezana s kriminalom, ali i neki bivši načelnici odjela zagrebačke policije.

Dramatična akcija

O kontaktima izvan Meandra i drugih lokacija koje su pod nadzorom , najviše će reći rezultati procesuiranja uz pomoć Link Explorera, programa popularno zvanog “Watson” koji operativcima SOA-e služi za “matching”. Link Explorer bilježi i traži podudaranja telefonskih brojeva, novčane transakcije, ali i fizičkog kretanja osoba za koje su izdani sudski nalozi za provođenje tajnih mjera.

Svjedok, čest gost Meandra, ispričao je detalje dramatične akcije.

- Nekoliko specijalaca u civilu sjedilo je među 15-tak gostiju. Odjednom su se digli, naredili svima da legnu. Nikad ni na filmu nisam vidio ništa slično! Na vrata su banuli maskirani. Ova dvojica u nekoliko su sekundi bila onesposobljena. Stenjali su dok su ih ovi držali. Jednom je ispao mobitel iz ruke - opisao je svjedok, čest gost Meandra.

Zadovoljni specijalac

Dodaje kako je čuo maskiranog specijalca kako govori: “Najviše volim hvatat ove koji su krali dok se u Hrvatskoj ratovalo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:19