APSURDI HRVATSKOG ZDRAVSTVA

ŠOKANTNA ISKUSTVA S LISTAMA ČEKANJA U HRVATSKIM BOLNICAMA Pacijentice u šoku: 'Znate kad su nas naručili za preglede!?'

Nevjerojatno je toliko čekati na pregled. Na magnetsku rezonancu ne idem iz razonode, kaže pacijentica Danijela
 Ronald Goršić/Cropix

Zbog nesnošljivih glavobolja Danijelu Modrušan liječnica obiteljske medicine uputila je neurologu. Nakon pregleda specijalist neurologije rekao joj je kako je nužno da napravi MR mozga.

Uzela je uputnicu i 19. srpnja naručila se na pregled u OB Pula. Termin pregleda je: 29. prosinca 2020. godine.

Jelena iz Zagreba već godinama pokušava ustanoviti od čega boluje. Nakon bezbroj pregleda i silne dokumentacije zaključeno je kako bi imunolog trebao ustanoviti uzrok njezinih tegoba. Zbog toga se 5. srpnja naručila na KBC Zagreb i poštom joj je uskoro stigao termin: 26. veljače 2020. godine.

Bez dijagnoze

Danijela će tako uz pomoć javnog zdravstva sljedeće dvije i pol godine trpjeti bolove a da ne zna dijagnozu, a Jelena će do pregleda čekati godinu i pol dana.

- Na magnetsku rezonancu sigurno ne idem iz razonode. Uostalom, specijalist neurologije zatražio je pregled kako bi se ustanovilo što mi je. Nevjerojatno je da se na pregled čeka dvije i pol godine. Sve i ako ne govorimo o hitnom pregledu, čekanje od gotovo 30 mjeseci je neprihvatljivo - kaže Danijela i dodaje kako se sa svojim zdravljem sigurno neće igrati te kako će otići privatno obaviti pregled, a svoj će termin prepustiti nekom drugom.

Slično kaže i Jelena, koja je umorna od traženja uzroka bolesti i boji se da ovim tempom nikad neće riješiti probleme.

Prema svemu sudeći, liste čekanja ne samo da se nisu smanjile, nego su duže nego ikada prije.

Iz KBC-a Zagreb objasnili su zašto se na pregled imunologu čeka gotovo dvije godine.

Iskorištene rezerve

- Reumatološka/imunološka služba KBC-a Zagreb je preopterećena. Broj bolesnika koji se pregledaju u polikliničkim ambulantama Zavoda te obrađuju i liječe u dnevnoj bolnici Zavoda je udvostručen u posljednje tri godine (kroz ambulanti pogon obavi se ukupno više od 23.000 pregleda godišnje). Zbog opsega posla svih devet specijalista radi u obje ambulante - prosječan broj pregleda po specijalistu Zavoda za kliničku imunologiju je znatno iznad 2000 godišnje (vlastiti podaci za 2017. godinu) - kaže prof. dr. sc. Branimir Anić, pročelnik Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb.

Uzimajući u obzir redoviti rad na odjelu, dežurstva, konzilijarnu službu unutar KBC-a, zaključuje kako su im sve unutarnje rezerve iskorištene. Kao problem, navodi i da se brojni bolesnici koji su naručeni na prvi pregled uopće ne pojave u zakazanom terminu a da se pritom prethodno ne odjave, čime izravno ugrožavaju pravo drugih bolesnika.

Prof. Anić se referira i na druge bolnice te navodi kako bi bilo zanimljivo prikupiti i analizirati podatke o broju polikliničkih pregleda reumatoloških službi u drugim kliničkim institucijama u gradu (ali i u cijeloj zemlji). Ujedno bi trebalo sagledati i usporediti vrstu te opseg kazuistike koju obrađujemo u Zavodu i koja se obrađuje u drugim ustanovama.

Više pregleda

- Na temelju tih podataka moglo bi se vidjeti da je broj pregleda po liječniku specijalistu u našoj ustanovi u najmanju ruku dvostruko veći nego u većini drugih komparabilnih institucija. Treba imati na umu da u Zagrebu postoje još dva zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju - u KBC Sestre milosrdnice i KB Dubrava - te dvije klinike za reumatologiju i jedan odjel za kliničku imunologiju i reumatologiju (ovo vrijedi za adultnu skrb) - kaže prof. Anić i proziva ustanove koje uopće ne primaju predbilježbe za preglede jer deklariraju da nemaju slobodne termine.

- Ova vrsta problema ne postoji niti se od njih traži ikakvo očitovanje. Trebalo bi analizirati i zemljopisnu gravitaciju bolesnika prema mjestu stanovanja i mjestu reumatološkog/imunološkog pregleda - zaključuje prof. Anić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 15:33