VAPAJ S ISTOKA DRŽAVE

ŠOKANTNE PROJEKCIJE UGLEDNOG DEMOGRAFA U Slavoniji će se broj stanovnika za deset godina prepoloviti u odnosu na stanje neposredno prije rata

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2018. u 21:00

Drenje, 040912.
Zbog nezapamcene suse koja je pogodila Slavoniju vise od 3000 ljudi u Opcini Drenje pati zbog nestasice vode. Zbog suse pao je nivo podzemnih voda zbog cega je presusila vecina seoskih bunara. Opcina Drenje jos uvijek nema izgradjenu vodovodnu mrezu iako su od Djakova udaljeni manje od 15 kilometara. Stocari kojima su presusili bunari vodu sami dovoze iz obliznje rijecice Vuke ili s vodocrpilista u selu Kucanci. Pitku vodu koju sipaju u bunare mjestanima dovoze vatrogasci DVD-a Djakova a zbog velike potraznje na red za punjenje bunara ceka se i do mjesec dana.
Na fotografiji: Ulaz u selo Drenje.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

Drenje, ilustracija

Poražavajući depopulacijski podaci Osječko-baranjske županije zabrinuli su posebno načelnika općine Semeljci, nedaleko od Đakova, Grgu Lončarevića, koji je za Glas Slavonije rekao: ‘Neće demografsku sliku mjesta uljepšati ni iseljavanje zaustaviti uređene javne površine, sređena igrališta ili uredna groblja. Od toga se, svjesni smo u Općini, ne može živjeti, nego od radnih mjesta, zapošljavanja i dobrih plaća.’

Razlog zabrinutosti leži u činjenici da se broj stanovnika konstantno smanjuje, no zabrinjava i još porazniji podatak, da se u sedam sela općine Drenje (od 12 koliko ih ukupno obuhvaća) nije rodilo nijedno dijete. Slična je situacija i u nekim drugim općinama ove županije.

Demograf Dražen Živić upozorava kako je Slavonija 1991. brojem stanovnika bila gotovo milijunska regija – s njih 977. 000. ‘Prema popisu iz 2001. imala je 892.000, a u popisu 2011. godine 805.000 stanovnika. Prema projekcijama do 2030. taj bi se broj mogao gotovo prepoloviti’, upozorava Živić i naglašava kako je kod ovakvih negativnih trendova uvijek u odnosu na iseljavanje važniji, teže ispravljiv prirodni odljev stanovništva. Za Slavoniju je rekao da je najdramatičnija regija i demografski i starenjem i iseljavanjem pa da je onda takva i u perpsektivi. Brojka o iseljenima je velika, no sigurno je da se na Slavoniju, upozorava, odnosi više od 50 posto, piše Glas Slavonije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo