BIVŠI ZAPOSLENIK SV. DUHA

Šokantne tvrdnje otpuštenog obducenta: ‘Tijela su često bila na podu, nikog nije bilo briga‘

‘U rashladnoj komori nije bilo mjesta‘, tvrdi bivši pomoćnik obducenta koji je na Svetom Duhu radio 25 godina

Klinička bolnica Sveti Duh

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Pomoćniku obducenta Zavoda za patologiju i citologiju KB-a Sveti Duh Ivanu M., ravnateljica Ana-Marija Šimundić prošlog je tjedna uručila otkaz.

Riječ je o nastavku priče otprije tri tjedna kad je portal Index objavio snimke iz te bolnice koja prikazuje tijela preminulih ostavljena na podu patologije. Ministarstvo je poručilo da je to nedopustivo, a u bolnici i Gradu Zagrebu, koji je osnivač bolnice, rekli su da je priča namještena, zbog čega su podnijeli kaznenu prijavu.

- Snimka jest autentična, međutim, u medijima je objavljeno da je ona stara dva tjedna. No, prema izjavama šefa patologije, u travnju nije bilo situacija da su tijela bila izvan rashladnih uređaja, a kamoli na podu. Pretpostavka je u ovom trenutku da je riječ o namjeri, odnosno da je netko izvadio tijela iz rashladnih uređaja i da ih je slikao - rekla je glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj i dodala da će bolnica podnijeti kaznenu prijavu, a gradska uprava će poslati kontrolu.

No s druge strane, zaposlenik Ivan M. nakon što je dobio otkaz, napisao je dopis koji je poslao na relevantne adrese i priznao da su leševi bili na podu zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komora.

Nedovoljni kapaciteti

U dopisu bivšeg djelatnika Ivana M., koji posjeduje Jutarnji list, tako stoji: "Pravilnik i pijetet prema mrtvima povrijeđen je jer nije bilo mjesta u rashladnoj komori pa su se pokojnici morali stavljati na pod mrtvačnice. Zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore nema drugog rješenja. Ja, pomoćnik obducenta, nekoliko sam puta zatekao takvo stanje i rješavalo se čim je bilo uvjeta za to".

Također, navodi da mu je ravnateljica otkaz obrazložila riječima da je povrijedio pravilnik o postupanju umirućih i umrlih bolesnika i postupku obdukcije.

S obzirom na to da su iz bolnice, odnosno Grada najavili da podižu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kojeg sumnjaju da je namjerno izvadio tijela, posložio ih i snimio, nejasno je zašto je ravnateljica Šimundić dala otkaz radniku koji je rekao da je stanje takvo da nije bilo mjesta u rashladnim komorama.

Otpušteni pomoćnik obducenta kaže i da je za covida-19 bilo dana kad bi bilo i deset pokojnika u crnim vrećama na podu, ali da nitko iz Uprave, uključujući samu ravnateljicu, nije došao ili se raspitao gdje leže svi ti pokojnici.

- Htio bih skrenuti pozornost na to što se događa u bolnici. Naime, 25 godina radim na istom radnom mjestu i ovakav bezobrazluk nisam doživio ni od jednog ravnatelja bolnice. Otišlo je više od 200 djelatnika otkad imamo novu ravnateljicu - kaže Ivan M. u pismu i podsjeća na preminulog kolegu:

"Kolega koji je radio sa mnom poslao je apel i nešto su se poboljšali uvjeti, ali siromah je umro zbog nepravde".

Naime, riječ je o kolegi koji je više puta slao pisma upozoravajući da ne može raditi jer nisu dobri rashladni uređaji te da radi konstantno u smradu truleži i leševa.

Dakle, prema riječima otpuštenog radnika, nije nepoznanica da zbog većeg broja umrlih povremeno dođe do situacija u kojima svi pokojnici ne budu u rashladnim komorama, zbog čega se postavlja pitanje zašto iz Grada i te Ustanove tvrde da to nije točno. S druge strane, ako misle da je namješteno, iz kojeg razloga je Ivan M. dobio otkaz?

Inače, bolnica je već dulje u fokusu javnosti. Prije dva mjeseca tako su na hitnom prijemu, u razmaku od nekoliko dana, preminula dva muškarca. Ni za jednog od njih bolničko osoblje nije primijetilo i konstatiralo smrt, nego je u jednom slučaju to bio vozač saniteta, koji je došao po pacijenta kako bi ga vratili u Dom za starije. U drugom slučaju, pokojnika je našla kćer, a upravo je taj slučaj suspektan.

Smrt u čekaonici

Naime, prema nalazu obdukcije, pokojnik je uz kronični čir na želucu imao i gastritis i zapravo se ugušio od sadržaja iz želuca. Stoga je obitelj angažirala odvjetnika i planiraju podići privatnu tužbu, a Ministarstvo zdravstva kaže da su slučaj proslijedili DORH-u. Inspekcijski nadzor bio je u bolnici više puta, a zadnji put ovaj tjedan, kad su tražili snimke nadzornih kamera, koje nisu dobili. Naime, postoje oprečna mišljenja u kojima u bolnici tvrde da je pacijenta obilazila medicinska sestra, ali zapisi o tome ne postoje. S druge strane, nema snimki.

Prema riječima odvjetnika obitelji, iz bolnice su mu odgovorili da se ugao čekaonice gdje je preminuli ležao ne vidi na kamerama. Također, ne znaju koliko dugo se čuvaju snimke. Obitelj tako još nije dobila odgovore, ali sigurni su da se život umrlog mogao spasiti ili barem pokušati, a ne da umre sam u čekaonici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 12:40