KONTROVERZNA IDEJA

Šoping centri protiv covid potvrda: ‘Nezakonito, ali i suludo. Segregiramo društvo kao u Njemačkoj 1938.‘

‘Hrvatsko društvo podijelit će se na cijepljene i necijepljene. Drugo je pitanje tko će platiti sve te testove‘, rekao je Župa
 Zeljko Puhovski/Cropix

Marko Župa, voditelj komunikacija šoping centra Westgate Shopping City, rekao je za RTL televiziju da je direktiva prema kojoj će se u trgovačke centre moći ući samo s digitalnom covid potvrdom i negativnim testom na covid potpuno nezakonita.

- Prije tri godine na snagu je stupio GDPR, to je europska direktiva, koja nama primjerice u ovom konkretnom slučaju brani da mi pitamo naše posjetitelje, naše zaposlenike, zaposlenike naših trgovina njihovo zdravstveno stanje. Tako da na tom pravnom dijelu ovo u potpunosti pada - rekao je Župa.

- Što se tiče samih tehnikalija, kada bi se taj pravni dio riješio, a to nije baš tako lagano, mi bismo na primjer u našem trgovačkom centre trebali zaposliti 22 osobe na puno radno vrijeme da isključivo tijekom cijelog dana skeniraju potvrde. Prvo pitanje je tko će platiti same te osobe jer to je nekakav iznos od minimalno 120 tisuća kuna mjesečno - dodao je voditelj komunikacija Westgate Shopping Cityja.

Župa je rekao kako je drugo pitanje tko bi trebao platiti testove te dodao da će se hrvatsko društvo podijeliti na cijepljene i necijepljene.

- Cijepljeni će valjda moći kao i 38. i 39. godine u Njemačkoj raditi apsolutno sve, a oni koji nisu cijepljeni će onda živjeti u nekakvim zasebnim blokovima, koristiti trgovine u kojima će biti samo necijepljene osobe i tako dalje - rekao je Župa za RTL televiziju.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je da se razmišlja o toj mjeri, i to ne samo za trgovačke centre već i za druge objekte. Ostaje, međutim, nepoznanica tko bi trebao pokriti taj trošak. Župa kaže kako je to tek četvrto ili peto pitanje.

- Ja prvo postavljam pitanje uopće moralnosti ovakve odluke. Drugo, postavljam pitanje normalnosti ovakve odluke jer po meni je to u potpunosti suludo. Dakle događa se to da želimo segregirati društvo na one koji su cijepljeni i one koji su necijepljeni. I opet se, kao i kod jako puno drugih tema, vraćamo na trgovačke centre. Pa evo jedno otvoreno pitanje, hoćemo li i na ulazu u crkvu ili na neke treće objekte, sportske objekte, gledati tko je cijepljen tko nije cijepljen - rekao je Župa.

Župa je dodao kako sa Nacionalnim stožerom civilne zaštite Westgate ima fantastičnu komunikaciju, ali da su za ovu ideju doznali iz medija.

- Dok sad niste rekli da ste dobili poluslužbenu informaciju, praktički to je sve ostalo u domeni nekakvog spina, rekla-kazala. Ovo je jako važna tema i kod ovakvih važnih tema zapravo Vlada i Stožer trebaju komunicirati vrlo otvoreno. Reći mi razmišljamo da donesemo takvu odluku, a ako je donesemo, onda će ona podrazumijevati, to, to i to. Ovdje imamo nekakvu informaciju u obliku jedne rečenice, a mi praktički pričamo o zaista životno bitnom pitanju za javnost - dodao je Župa.

Voditelj komunikacija Westgatea rekao je da je važno ljudima razjasniti mjeru koju Vlada Republike Hrvatske daje poslodavcima za korona krizu.

- To su potpore koje dobiva poslodavac za svoje zaposlenike. Dobiva ih poslodavac zato što ne uspijeva zaraditi dovoljno kao prijašnjih godina da bi isplatio plaće zaposlenicima. Ako poslodavac za zaposlenika ne dobije tu nekakvu naknadu, onda plaću mora isplatiti poslodavac. Ako se ja kao zaposlenik ne cijepim, moj poslodavac je taj koji će snositi kaznu jer sam ne cijepljen, a moj poslodavac ne može napraviti apsolutno ništa da me nagovori na to - zaključio je Župa.

Ponovio je kako je pravo prva i osnovna točka gdje pada cijela ova današnja tema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:47